Blauwdruk voor meer geluk: weet jij wat je echt wilt in je leven?

By | 22/05/2014
Gelukkig worden lukt alleen als je weet wat je wilt. Je hebt een blauwdruk nodig. Hoe concreter hoe beter! Een fijn leven komt niet vanzelf aanwaaien. Vergelijk het met koken. Als je een heerlijk gerecht wilt bereiden, maar je weet niet hoe, dan heb je een recept nodig. Voor het leven geldt hetzelfde. Vooral als je nu ongelukkig bent, of ontevreden. Lopen de dingen niet zoals je wilt? Dan wordt het hoog tijd voor een plan! Ben jij klaar voor een blijer en gelukkiger leven? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Het is tijd voor actie! Want jij maakt jouw eigen geluk!

Geluk is een vaag begrip

Eigenlijk is de definitie van geluk niet te geven. Het is een beetje vaag. Bovendien betekent het voor iedereen iets anders. Waar jij blij van wordt, kan een ander met afschuw vervullen. Misschien word ik gelukkig van de zee, maar als jij doodsbang bent voor kwallen, zal een strandwandeling jou niet gelukkig maken.

Geluk is heel individueel

Als je er meer van wilt hebben is het belangrijk dat je weet wat het voor jou betekent. Net zoals met alles in het leven. Het begint met een blauwdruk maken. Dit is de basis, die je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt beginnen, moet je wel weten wat voor bedrijf. Als je dat niet weet, is de kans klein dat je succes boekt. Met geluk is het niet anders. Als je niet weet wat jou vervult met blijdschap, is het onmogelijk te krijgen wat je wilt.

Het begint met keuzes maken

Voor je aan je blauwdruk begint voor een gelukkiger leven, moet je keuzes maken. Iets heeft alleen maar kans van slagen, als je durft te kiezen. Sommige dingen weet je al. Als je ervoor kiest om boerenkool stamppot te maken, weet je wat je die avond eet. Als je gaat koken, maar je weet niet wat, dan komt er geen eten op tafel. Zo werkt het ook met het kiezen voor je droomleven. Als je daarvoor wilt gaan, heb je meer nodig dan de wens alleen. Je moet er wat voor doen, want gelukkig worden doe je zelf!

Misschien vind je het lastig te bepalen wat jij nodig hebt. In dat geval kun je kijken naar alles wat je niet wilt. Misschien ontbreekt het je aan genoeg geld om rond te komen. Of je hebt een baan, waar je niet vrolijk van wordt. Schrijf alles op waar je ongelukkig van wordt. Denk vervolgens goed na over hoe het anders en beter kan. Luister goed naar je gevoel. Maakt wat je wilt je echt blij? Geeft het, als je eraan denkt, positieve energie? Verlang je er écht naar? Als dat zo is, dan zijn die dingen onderdeel van jouw blauwdruk voor meer geluk.

Inspiratie voor als je niet weet wat je wilt

Als je wat inspiratie nodig hebt om erachter te komen wat je echt wilt, raad ik je onderstaande video aan. Bekijk hem, ik vind hem erg goed. Het kan jou ook helpen met het krijgen van inzicht:

Neem de tijd. Je hebt geen haast. Het is van groot belang dat je weet wat je wilt. Alleen als je weet hoe jouw ideale leven eruitziet, kun je concrete keuzes maken. Zonder dat is het onmogelijk een goede blauwdruk te ontwerpen waar je mee aan de slag kunt.

Een blauwdruk maken: breng je doelen in kaart

Als je je keuzes hebt gemaakt, kun je verder. Je bent klaar voor het vormgeven aan jouw geluk. Schrijf je keuzes op. Zorg dat ze duidelijk zijn. Dus niet: "ik kies voor een betere baan", maar: "ik kies ervoor directeur van Philips te worden". En niet: "Ik kies voor meer geld", maar: "ik kies voor een jaarlijks inkomen van ..." (vul zelf het bedrag in).

Al je keuzes voor jouw betere leven staan op papier. Maak nu een verdeling: wat wil en kan je op korte termijn realiseren? En voor welke keuzes heb je meer tijd nodig? Wees realistisch! Leg jezelf geen onhaalbare doelen op. Het is bijvoorbeeld niet erg waarschijnlijk, dat je morgen al miljonair bent! Je kunt het best worden, maar je hebt er meer tijd voor nodig. Iets wat wel haalbaar is, is je voor te nemen om elke dag blij te zijn. Of om elke dag een wandeling te maken, als dat je gelukkig maakt.

Maak een heldere planning van je korte termijn en je lange termijn keuzes. Vermeld er de termijnen bij. Anders blijft je blauwdruk een vaag gebeuren. Je kiest er bijvoorbeeld voor, om in een opgeruimd huis te wonen. Schrijf dan achter dat doel hoeveel dagen, weken of maanden je hiervoor nodig hebt. Op welke termijn wil je je doelen gerealiseerd zien. Denk hier bij ieder individueel doel op jouw blauwdruk goed over na. Vergeet niets. Creëer een overzichtelijk geheel. Maak kopjes als dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaardoelen.

De volgende keer gaan we verder aan de slag met je blauwdruk. We gaan dan een geluksplan maken! Begin nu met je geluk op een duidelijke, concrete manier schetsen. Je hebt dit concept de volgende keer nodig. Je creëert je de basis; een blueprint van je droomleven. Zonder basis, heeft een vervolg geen zin. Neem het serieus als jij een gelukkiger leven wilt voor jezelf. Neem jezelf serieus. Vergeet niet dat plezier er ook bijhoort. Geniet van het proces van creëren. Je hoort er blij van te worden. Het moet goed voelen. Als dat niet zo is, begin dan opnieuw! Geef niet op!

Ik wens je veel succes met het vormgeven aan jouw geluksblauwdruk!

2 thoughts on “Blauwdruk voor meer geluk: weet jij wat je echt wilt in je leven?

  1. Euse

    Wow, this post is good, my sister is analyzing these kinds of things, thus I
    am going to tell her.

Leave a Reply