Eerste hulp bij een dipje (en andere sombere gevoelens)

By | 11/09/2014

Al ben je de gelukkigste mens op deze aardbol: iedereen heeft wel eens een dipje. Ik in ieder geval wel en ik weet zeker dat dit ook voor jou geldt. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Of rot. Je hebt niet gefaald of zo. Het maakt je niet tot een minder mens. Een dipje op zijn tijd is heel normaal. Maar leuk leuk is natuurlijk een ander verhaal. Vaak komt zo’n kleine terugval uitermate ongelegen. Je hebt belangrijke dingen te doen en kan het niet gebruiken om je down te voelen. Geen paniek! Met de dipje tips in dit artikel zul je je snel beter voelen.

 

1: Ontspannende ademhalingsoefening

Een dipje hebben is heel normaal. We ervaren allemaal wel eens gevoelens van neerslachtigheid. Omdat je dit niet fijn vindt, ga je je er onbewust tegen verzetten. Het gevolg? Stress! En juist daar zit je niet op te wachten! Stress resulteert namelijk in allerlei narigheid in je lichaam. Zo beïnvloedt het je ademhaling. Je gaat sneller ademen. Je lichaam is klaar voor een heuse aanval (de vlucht-vecht-ren reactie, gevolg van die stress). Doe daarom de volgende snelle en makkelijke ademhalingsoefening.

 • Leg je rechterhand op je buik en je linkerhand op je borstkas.
 • Adem langzaam in door je neus, terwijl je tot 5 telt. Adem door je buik: je buik komt als eerste omhoog, dan pas je borstkas
 • Hou je adem 5 seconden in terwijl je glimlacht
 • Adem uit door je mond en herhaal, terwijl je dit doet, het woord “ontspannen”

Herhaal deze eenvoudige oefening tien keer en je voelt je als herboren! Ik doe dit vaak als ik me gestrest voel of gewoon behoefte heb aan wat extra ontspanning. Het werkt geweldig! Ook prima als je geen last hebt van een dipje 😉

 

2: IJskoude tip tegen je dip(je)

Deze techniek leerde ik ooit van een therapeut. En al klinkt het niet zo aanlokkelijk, het werkt als een speer, zelfs voor koukleumen als ikzelf  😉

 

Benodigdheden:

 • Een gootsteen of flinke (afwas)teil
 • IJskoud water
 • Een kookwekker/stopwatch of iets anders met een (tijd)alarm

Laat je gootsteen of afwasteil vollopen met het ijskoude water. En dan bedoel ik ook echt ijskoud! Je vriesvak zou er de bibbers van moeten krijgen! Haal diep adem en dompel je gezicht onder in het ijswater. Hou dit ongeveer 30 seconden vol (gebruik een timer!). Het is heus niet zo erg als het lijkt! Eigenlijk is het best lekker.

foto van een ijsbeer bij deze dipje tip

Foto: Wikimedia

 
Waarom werkt dit zo goed?

Als je in ijswater bent ondergedompeld (met je gezicht) gaat je lichaam in de slaapstand. Je stofwisseling wordt traag om niet te veel energie te verbranden. Dat is een oerinstinct van je lijf om te overleven. Het is een instant ontspanningsoefening want je lichaam maakt ook geen stresshormonen meer aan. Je sombere gevoelens en gedachten smelten in de ijzige kou, brrrrrrrr…. een beetje vreemd maar wel heel erg lekker! Zeg maar dag tegen je dipje! Je voelt je a la minute beter!

 

3: Warmbloediger? Dompel je lekker onder in warm water!

Niet iedereen durft bovenstaande ijskoude tip aan. Geen zorgen. Het kan warmer! Je dipje kan je ook te lijf met een warm bad of een warme douche. Laat alle ellende van je afspoelen. Al die nare, depressieve, sombere gedachten verdwijnen in de afvoerput (of blijven achter in je badwater). Het ontspant, is heerlijk en geeft je een veilig en geborgen gevoel.

Tip: gebruik een lekkere essentiële olie of ander luchtje waar je blij van wordt, brand wierook, etc. Een rustig muziekje doet ook wonderen!

 

4: Stel jezelf deze 4 relativerende vragen over jouw dipje

(Schrijf de antwoorden op in je dagboek, of geef gewoon hardop antwoord…)

 1. Waar zit je op dit moment precies mee?
 2. Hoe erg is het? Zit je hier over 1 jaar nog steeds mee?
 3. Kun je bewijsmateriaal aandragen dat je nu misschien ongelijk hebt? Vindt dat bewijs!
 4. Is er een meer realistische manier om tegen mijn sombere gevoelens aan te kijken? (bekijk ze eens alsof je je eigen beste vriend/vriendin bent)

 

Tip: Lachen relativeert enorm! Bekijk deze video eens waarin lachgoeroe, Dhyan Sutorius, een demonstratie geeft in het NCRV programma Cappuccino:

 

5: Get social! Trek aan de bel!

Als je een oppepper kunt gebruiken en je wilt niet jezelf oppeppen, zoek dan contact met de buitenwereld. Iemand die jij vertrouwt. Bel een goede vriend/vriendin, een collega, een aardig familielid, etc. om je hart te luchten. Als je geen zin hebt om over je dipje te praten, dan praat je gewoon over koetjes en kalfjes. Het belangrijkste is dat je niet alleen blijft rondlopen met je sombere gevoelens. Dat je ze doorbreekt. In je eentje lukt dat niet zo goed.

Dat komt omdat mensen nu eenmaal gezelschapsdieren zijn. We hebben anderen nodig. Dat is niet zwak. Zelfs de grootste geluksgoeroe kan wel eens een oppepper of goed gesprek gebruiken.

Wees niet bang dat je een ander tot last bent. Het leuke is, dat de meeste mensen het juist fijn vinden als ze jou kunnen helpen, zodat je je weer een beetje beter voelt. Daardoor voelen zij zich namelijk ook beter! Gegarandeerd!

Soms heb ik zelfs geen zin om echt te praten. In dergelijke gevallen ga ik bijvoorbeeld chatten op Facebook met mijn vrienden. Die weten dan vaak niet eens dat ik me wat minder voel. Je hoeft dus niet eens te zeggen dat er wat aan de hand is. Niemand hoeft te weten dat je een dipje hebt als je dat zelf niet wilt!

 

6: Kom in beweging tegen je somberheid!

Bewegen is goed voor je gezondheid en in de strijd tegen overgewicht. Maar sporten/bewegen is ook één van de beste natuurlijke antidepressiva aller tijden! Je lichaam maakt namelijk serotonine aan als het in beweging komt en daarvan raak je in een soort van extase. Een perfecte blijmaker! Al heb je totaal geen zin om van de bank te komen, probeer het toch maar eens! Het is een perfecte oplossing voor je dipje.

Je hoeft heus niet zwaar te gaan sporten. Je hoeft er niet eens voor naar de sportschool! Het kan gratis! Stevig wandelen is genoeg. Of een flinke rit met je fiets door de natuur. Je kunt zelfs gaan touwtje springen of hoelahoepen of hardlopen op de plaats als je de deur niet uit wilt. Toch is het effect sterker als je wél het daglicht opzoekt. Want ook daglicht (zelfs als de zon niet schijnt) helpt je om grip op je dip te krijgen!

 

7: Afleidingsmanoeuvre(s) inzetten om jezelf op te vrolijken

Als je last hebt van een dipje, kan het helpen om jezelf af te leiden, door je brein op een ander spoor te zetten. Dat gaat heel makkelijk. Het hoeft niet eens geld te kosten. Probeer als je er even doorheen zit eens de volgende activiteiten:

 • Maak een wandeling in de natuur
 • Kook een heerlijke maaltijd (liefst met veel lekker ruikende kruiden)
 • Pak een goed boek en ga lezen. (ik zet een lekker kopje thee, trek mijn huispak aan, zet een mooi muziekje op en kruip heerlijk op de bank, super!)
 • Kijk naar een vrolijk programma op de televisie (of schuif een DVD in de lade als je niets leuks kunt vinden). Zelf vind ik de Simpsons heel opbeurend 😉
 • Ga dansen! Zet je favoriete muziek op en dans op het ritme! De beweging in combinatie met de muziek helpt je over je dip heen!
 • Spreek met een vriend/vriendin af om de stad in te gaan, te wandelen, te shoppen, een kopje koffie te drinken, etc.

 

Er zijn zoveel manieren om jezelf op vrolijkere gedachten te brengen. Ik zou er een boek mee kunnen vullen. Heb jij nog goede anti dipje tips? Deel ze hieronder in een commentaar!

 

 

Cover Foto: PixaBay

4 thoughts on “Eerste hulp bij een dipje (en andere sombere gevoelens)

 1. Johne17

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog!

Leave a Reply