Gepest In Het Verleden En Hoe Pesten Mij Sterk Heeft Gemaakt

By | 17/03/2014

 

We kennen allemaal wel mensen die ooit gepest zijn. Misschien was jij (net als ik) of ben jij nu ook slachtoffer van pestkoppen, op school, op je werk, in de buurt waar je woont. Het kan je eigen overal overkomen. Zelfs online wordt er flink op los getreiterd. Sommige plagerijen zijn volkomen onschuldig, daar kun je zelf ook best wel om lachen. Maar wat te doen als het niet grappig meer is? Kun je dan nog gelukkig worden? Het antwoord is volmondig “ja”! Ik ben er het levende bewijs van. Ooit werd ik enorm gepest en was ik erg ongelukkig. Maar ik ben hier overheen gekomen en put er nu mijn kracht uit.

 

Mijn Schoolperiode Was Een (Pest)Hel!

 

Als kind had ik eigenlijk alles tegen. Ik had rood haar, een rare achternaam (Toetenel), stomme kleren in rare kleuren. Bovendien was ik ook nog eens heel nerveus en onzeker. Dat had met mijn thuissituatie te maken, die niet bepaald prettig was. Later zal ik daar nog eens dieper op ingaan. Het was niet zo vreemd dat ik al in de eerste klas van de lagere school het mikpunt werd van mijn klasgenoten. Dat was bepaald geen pretje. Het maakte mij nog meer onzeker en zelfs angstig. Er waren vele dagen dat ik niet naar school toe durfde te gaan en toch moest. Spijbelen was geen optie, al had ik dit graag gewild. Het liefst was ik naar een onbewoond eiland gevlucht. Ik voelde me zo enorm ongelukkig!

Mijn klasgenoten scholden me uit, trokken aan mijn haar, lachten om me, duwden me omver, vertelden me hoe lelijk ik was, etc. Op de terugweg naar huis werd ik vaak door de meest erge pesters achtervolgd. Dan stond ik echt doodsangsten uit. Die momenten waren afschuwelijk. Ik gun dat niemand. Het erge was, dat ik me heel erg schaamde. Ik durfde er met niemand over te praten, want ik was bang dat het dan alleen maar erger zou worden. Thuis werd ik niet bepaald gesteund, daar werd eerder bevestigd dat ik een mislukkeling was. Er was geen liefde, behalve van mijn oma. Kortom: ik stond er helemaal alleen voor, het was een angstige en eenzame periode, die duurde tot ik mijn diploma van het voortgezet onderwijs had gehaald.

Het klinkt misschien vreemd: Ik ben die pestkoppen van vroeger nu dankbaar. Ze hebben mij sterk gemaakt. Al dacht ik er destijds heel anders over en heeft het me jaren van mijn leven gekost om er overheen te komen.

 

Op Eigen Kracht Het Gepest Overleven

 

Er waren destijds geen handige TV programma’s die je te hulp kwamen. Ook de docenten op school hadden weinig kaas gegeten van pesten. Daar was simpelweg geen protocol voor. Ik moest het zelf zien te overleven en zoals je ziet ben ik daarin geslaagd. Eigenlijk ben ik daar achteraf gezien best trots op! Al voelde ik mij tijdens die schoolperiode een zwak en zielig vogeltje, toch zat er kennelijk meer kracht in me, dan ik mij destijds besefte! Had ik dat toen maar geweten. Het heeft jaren geduurd voor ik daar zelf achterkwam.

Ik was altijd al geïnteresseerd in spiritualiteit, psychologie en persoonlijke groei en las daar veel boeken over. Een boek heeft me enorm gesterkt, dat was van de beroemde auteur, Louise Hay, getiteld “Je kunt je leven helen” (You Can Heal Your life). 

Haar boek heeft me geleerd om van mezelf te houden. Dit deed ik niet toen ik nog op school zat. Sterker nog: ik haatte mezelf en elke dag weer werd dit gevoel bevestigd door de pestkoppen op school en ook thuis kreeg ik de meest nare dingen over mezelf te horen. Ik voelde me zo waardeloos! Ik dacht toen echt dat ik een enorme mislukkeling was!

Energie In Jezelf Steken In Plaats Van In Het Gepest Worden

Door Louise Hay leerde ik, dat ik ertoe deed. Ik mocht mezelf leuk vinden. Dat ik mezelf niet mocht afzwakken met negatieve gedachten en gevoelens. Die versterken namelijk je situatie. Ze vormen namelijk die beroemde vicieuze cirkel: je voelt je onzeker, angstig, etc. en daar spelen de pesters gretig op in, wat je nog zwakker en banger maakt. Dat was voor mij zo,maar hetzelfde geldt voor iedereen.

Door anders over jezelf te gaan denken en voelen, verandert alles om je heen!

Het is een kwestie van heel veel oefenen! Ik heb uren voor de spiegel gestaan, mezelf in de ogen gekeken en mezelf verteld dat ik veel van mezelf hield. Dat was vooral in het begin heel raar, het voelt onwennig, ik geloofde mezelf niet. Maar ik zette door. Ik wilde uit die negatieve spiraal stappen. De pesters uit mijn schooltijd mochten mijn leven niet langer vergallen. Dat gunde ik ze niet. Ik besloot zelf het heft in eigen hand te nemen door aan mezelf te werken.

Gelukkig ben ik niet in de val getrapt: de val van jezelf zielig blijven vinden en boos blijven op de mensen die destijds mij het leven zuur maakten. Sterker nog: ik heb het ze vergeven! En dat betekent niet, dat ik (of jij) daarmee zeg, dat pesten okay is. In tegendeel: we moeten ons absoluut verzetten tegen pesten. Vergeven betekent dat ik het heb losgelaten. Dat ik heb geweigerd nog langer energie te stoppen in de mensen die destijds mijn leven verpestten. Want ze zijn dat niet waard. In plaats daarvan stak ik die energie in mezelf. Ik heb keihard gewerkt om in mijn kracht te leren staan. Dat lukte me niet van vandaag op morgen. Het heeft best wat jaren geduurd voor ik lekker in mijn vel zat en mijn trauma’s van toen definitief aan de wilgen kon hangen. Ik ben heel blij dat ik een doorzetter was (en nog altijd ben).

Als jij dit nu leest, weet dan, dat wat je situatie ook is, je er bovenuit kunt stijgen en er veel sterker uit kunt komen. Dat klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn, zeker als je nu nog gepest wordt. Knoop één ding heel goed in je oren: de pesters hebben ongelijk!

Wil jij strategieën leren om het pesten te overwinnen, van jezelf te leren houden en in je kracht te staan? Want dat is de enige manier om de boel te veranderen. Pestkoppen zoeken slachtoffers die zwak zijn, alleen dan behalen ze resultaat (jou in tranen brengen, bang maken, etc.) Als jij nu gepest wordt, dan ben je (nu) nog een mikpunt. Dat is niet jouw schuld, maar je moet er wel mee leren dealen.  ik wil je graag steunen en sterk maken. Klik hier of kopieer de link hieronder voor  waardevolle tips die jou kunnen helpen het pesten van nu of toen te overwinnen:

http://www.gelukkigworden.com/pesten-overwinnen-7-waardevolle-tips-voor-slachtoffers/

Deel Jouw Verhaal Over Gepest Worden

Ik heb mijn verhaal in een notendop met je gedeeld, zodat je weet dat ik uit ervaring spreek en weet hoe erg het is. Maar ik weet dus ook hoe je heel gelukkig kunt worden, hoe erg het nu ook is en/of was. Voel je vrij om te reageren! Ben jij ooit gepest? Hoe gaat het nu met je? Heb je tips of vragen? Deel ze met mij en de lezers van deze website. Samen staan we sterk!

 

 

©2014 gelukkigworden.com

All rights reserved!

One thought on “Gepest In Het Verleden En Hoe Pesten Mij Sterk Heeft Gemaakt

  1. Pingback: Pesten Overwinnen: 7 Waardevolle Tips Voor (ex)Slachtoffers | Over gelukkig worden en gelukkig zijn

Leave a Reply