Gelukkig leven is niet voor luie mensen

By | 01/06/2014
Gelukkig leven gaat niet vanzelf. Het komt je niet aanwaaien. Slapend gelukkig worden zit er niet in. Er is werk aan de winkel! Geluk is een kwestie van zaaien en oogsten. Actie en reactie. Jij bent de enige “werknemer” binnen jouw persoonlijke “geluksbedrijf”. Geluk creëren in je leven betekent gezond management uitvoeren. Maar hoe doe je dat dan? Ben jij klaar voor meer geluk in je leven?

Als je een gelukkig leven wenst, dan zul je er wat voor moeten doen. Geluk zit in je. Het is niet iets buiten je om. Het is dus niet zo, dat het je op een goede dag “overvalt” om vervolgens nog lang en gelukkig verder te leven. Verre van dat zelfs! Jouw geluk maak of breek je helemaal zelf. Op je luie stoel blijven zitten afwachten leidt nergens toe.

Een gelukkig leven creëren is als de wet van actie en reactie

Als je alleen maar groente en water in een pan doet, zonder verder iets te doen, gebeurt er niets. Wil je gekookte groente eten, dan moet je het vuur aansteken. Actie is reactie. Een duidelijker voorbeeld kan ik niet geven. Met geluk is het niet anders, dan met een pan groente koken. Om het proces van gelukkig leven in werking te stellen, zul je in actie moeten komen. Gelukkig worden doe je zelf! Er is geen toverdrank, geen pil, geen magische steen, etc. die jou instant geluk zal brengen. Hulpmiddelen zijn alom beschikbaar. Maar als je er vervolgens niets mee doet, dan word je niet gelukkig.

Geluk is niet gratis

Alle informatie op gelukkigworden.com is gratis, maar gelukkig leven is niet gratis. Begrijp me niet verkeerd: je hoeft er geen geld voor te betalen. Al zou je mij een miljoen euro geven, dan nog kan ik jou niet gelukkig maken. Ik kan je nog zoveel goedbedoelde adviezen geven. Als je er niets mee doet, gebeurt er niets. Zo simpel werkt dat.

"Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen" (SocratesGrieks filosoof, circa 470 v.C. - 399 v.C)
Geluk heeft een andere prijs

Die is niet in geld uit te drukken. Je betaalt op een andere manier. Door wat je doet met je leven. Door je manier van denken en praten. Je verwachtingen en mening over jouw leven en het leven in het algemeen, zijn allemaal van invloed. Daar heb je die actie-reactie weer. Wat je zegt, denkt, voelt en doet zijn belangrijker dan je je beseft. Wat jij de wereld instuurt, krijg je (soms keihard) terug.

In actie komen op weg naar een gelukkig leven

De jongens in onderstaande videoclip, blijven niet op de bank hangen. Ze komen in actie! Kijk er even naar, hij duurt maar een minuutje. Het kan je inspireren en motiveren om je eigen leven aan te pakken. Want gelukkig worden begint met opruimen. Net als het letterlijke opruimen en schoonmaken in de video hieronder.

Een gelukkig leven begint dus met gas geven

Je moet je eigen vuurtje aansteken. Je innerlijke vonk vinden. Dat doe je door de wet van actie en reactie doelbewust op gang te brengen. Het leven is een en al dynamiek. Leven gaat over bewegen: in beweging brengen en blijven. Als je stil blijft staan, komt er niets op gang. Gelukkig leven is dus niet alleen maar een kwestie van bijvoorbeeld je geluk visualiseren of positieve gedachten denken. Die zaken zijn belangrijk, maar je moet er ook iets mee doen. Als een sporter zijn overwinning visualiseert helpt dat. Maar als die sporter vervolgens op de bank blijft zitten, zal hij niet winnen. Hij zal zijn sport moeten uitoefenen.

Geluk zijn is een sport

Als je niets doet, stel je je geluk uit. Uitstelgedrag heeft nog nooit iemand gelukkig gemaakt. Je geluk uitstellen is zonde. Gelukkig leven kan dus alleen maar als je gas geeft. Ervoor gaat. Het begint tussen je oren. Je moet erin geloven. Om een succesvolle “gelukssporter” te worden, heb je de volgende eigenschappen nodig:

 1. Doorzettingsvermogen
 2. Vasthoudendheid
 3. Vastberadenheid

Alles begint met geven waarnaar je verlangt

"Zich in het geluk van anderen verheugen is er in delen". (William Austin, Amerikaans auteur en advocaat, 1778-1841)

Wil je meer geluk in je leven? Dan is de oplossing heel simpel: geef geluk. Deel je geluk met de wereld. Maak iemand gelukkig. Dat kan met een glimlach of een kleine attentie. Of door iemand te helpen. Je kunt een praatje maken en zo het leven van een eenzaam mens wat aangenamer maken. Als je een gelukkig leven wilt “ontvangen”, dan begint het met het doorgeven ervan. Wees er gul mee. Zo plant je gelukszaadjes.

Geef welgemeend. Niet met de intentie om er zelf beter van te worden. Geef om een anders leven gelukkiger te maken. Alleen dan zijn je geplante zaadjes vruchtbaar genoeg om gelukkige resultaten te oogsten. Hoe meer en hoe vaker je geeft, hoe beter de oogst zal zijn. Als je elke dag geluk geeft, wordt het een gewoonte. Als je met je hart geeft voel je je zelf ook gelukkiger.

Gelukkig leven heeft niets met het noodlot te maken

Het valt je niet toe. Het is geen kwestie van “dom geluk” of “mazzel hebben”. Jij bepaalt zelf hoe gelukkig je bent. Hoe rijkelijker je geluk deelt, hoe sneller het in je eigen leven toe zal nemen. Met alleen maar willen bent je er nog lang niet. Als je je afwachtende houding niet laat varen, blijf je hangen in je huidige situatie. En dat is nu juist wat je niet wilt.

"Men dient te leven alsof men gelukkig was, en dan wordt men het uiteindelijk. Het geluk kan getemd worden, zoals een kat". (Marcel Jouhandeau,Frans schrijver 1888-1979

Hoe rot of ongelukkig je je momenteel voelt, kan je niet weerhouden te veranderen. Tenzij je daarvoor zelf toestemming geeft. Ook nare omstandigheden in je leven, kunnen jouw geluk nooit in de weg staan. Ook al ga je door een verdrietige periode. Dan nog kun je in de kern een gelukkig leven leiden. Wat het leven je ook brengt. Het is een kwestie van de betere kant ook willen zien.

Focussen op een gelukkig of een ongelukkig leven?

Aan jou de keuze! Je kunt ieder moment van richting veranderen. Als je gebukt gaat onder rottige omstandigheden, kun je wel degelijk gefocust blijven op geluk. Je kunt tegen jezelf zeggen dat er ook weer betere tijden komen. Dat je je er moedig doorheen kunt slaan. En dat die kracht jou zelfs helpt te groeien.

Je komt er altijd sterker uit als je dat wilt. Als je echter blijft hangen in je verdriet en pijn, verdrink je erin. Die pijn en narigheid zal alleen maar sterker worden, als je weigert om te geloven, dat ook deze rottigheid weer voorbij zal gaan. Aan alle slechte tijden komt een einde. Het is nooit voor altijd.

In moeilijke tijden is het juist belangrijk voor geluk te gaan, naast je pijn en verdriet. Er is vast nog iets moois om je aandacht aan te geven. Wat doet jouw hart smelten? Wat maakt je enorm blij? Muziek? Je huisdier? Het bos of het strand? Een mooi boek? Of misschien wel deze website 😉  (dat zou ik een eer vinden!) Zoek dingen op, die jou een goed gevoel geven. Juist als je er geen zin in hebt. Geef jezelf een liefdevol schopje, als je je down voelt. Of als je dreigt te verdrinken. Kijk of er oplossingen zijn voor je situatie.

Kijk eens naar deze video, waarin Kim Perk vertelt over de maakbaarheid van geluk in moeilijke tijden. De moraal van het verhaal van deze jongedame? “Hang je eigen slingers op”. Kijk en laat je inspireren. Dit is nog een hele jonge meid. Ik heb enorm veel bewondering voor haar!

Gelukkig leven door geluk te verwachten

Leef in blijde verwachting van geluk. Verwacht het alsof het er al is. Weet van binnen zeker dat het voor jou bestemd is. Want dat is het ook. Geluk kun je als een ongeboren baby koesteren. Je weet dat het leven in je groeit. Je verwacht een prachtig kind. Doe hetzelfde met het verwachten van een gelukkig leven.

Het zoeken naar jouw innerlijke geluksvonk is als een zwangerschap. Het nog ongeboren leven bruist al, wil er dolgraag uit. Dat kan pas als het volgroeid is. Forceren heeft geen zin. Als je jouw geluk er geforceerd uit probeert te persen, ben je er nog niet aan toe. Dan is je geluk, net als een te vroeg geboren baby, nog niet volgroeid. Geforceerd geluk heeft zo goed als geen kans van slagen. Pas als jouw geluk voldoende is gegroeid, is de bevalling, een gelukkig leven dus, succesvol.

Vergeet niet om je geluk ook nadat je het hebt gevonden, te blijven voeden! Blijf altijd en in iedere fase in beweging. Blijf doorgeven, blijf zaaien. Wees je bewust van de actie en reactie. Dat houdt nooit op. Al zou je je bij wijze van spreken verlicht voelen. Zelfs dan blijft het werken geblazen om de geluksstroom niet tot stilstand te brengen.

 

 

Cover Foto: Flickr

6 thoughts on “Gelukkig leven is niet voor luie mensen

 1. Eva

  Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to
  give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

  Terrific blog and great design.

 2. Dorothea

  Howdy this is kind of of off topic but I was wondering
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 3. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Hi,

  Thank you for your question, all WP blogs use WYSIWYG editors and if you’re more experienced you also have the possibility to use HTML editing. I hope this answers your question.

  PS I removed your website, because that is really off topic, I assume your name is Dorothea, because of your email address 😉

 4. Dalene

  Thanks for every other excellent article. Where else could anybody get that kind of info in such
  an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

Leave a Reply