Een geluksplan maken hoe doe je dat? Plan je geluk!

By | 23/05/2014
Als je meer geluk wilt in je leven, heb je een geluksplan nodig. Een heldere en vooral strategische planning. Hoe pak je dit aan? Kun je geluk manipuleren? Ja dat kan! Als je het echt wilt, kun je alles bereiken in je leven. Jouw motivatie is de drijvende kracht achter jouw levensgeluk. De route op weg naar meer geluk in je leven, bepaal je zelf. Je schrijft je eigen routekaart. Dat lukt alleen met een goed plan. Iedereen kan leren hoe je het geluk een handje kunt helpen. Je zult verbaasd staan hoe makkelijk dat is!

Voor je verder leest

Heb je een blauwdruk voor meer geluk al gelezen? Het is de voorbereiding op het opstellen van jouw geluksplan. Een soort huiswerk dus. Alleen doe je het deze keer voor jezelf en niet om een goed cijfer te halen. Klik hier voor uitleg. Het is makkelijk! Wel is het belangrijk om de tijd te nemen. Het proces van gelukkig worden is geen “quick fix”. Leren hoe je je leven gelukkiger maakt is geen haastwerk. Jij bent de investering in jezelf waard. Behandel en koester jezelf als een waardevolle schat. Raffel het niet af.

Stel je geluk niet uit, uitstelgedrag leidt nooit tot succes! Maak een kunstwerk van je geluksblauwdruk. Doe het niet morgen, maar nu, op dit moment! Niets staat je in de weg, behalve als jij jezelf in de weg staat. Ook dat kun je doorbreken door NU actie te ondernemen. Verzin geen excuses. Kruip uit je ogenschijnlijk veilige comfortzone. Doe het nu, je mag jezelf op de eerste plaats zetten. Jij bent super belangrijk!

Aan de slag met jouw geluksplan

Nu je concreet op papier hebt gezet hoe jouw geluk eruit ziet, is het tijd voor actie. Het is heel fijn te weten wat jou gelukkig maakt. De volgende stap is een plan opstellen. Je hebt voor alles in het leven een plan nodig. Vrijwel alle succesvolle mensen weten dat. Succes in je leven, boek je alleen als je jezelf doelen stelt. Die doelen maken deel uit van je geluksplan. Zo’n plan kun je zien als een routekaart.

Als jij naar ergens naartoe reist, maar je weet de weg niet, dan plan je je route. Zonder die route blijf je eeuwig rondjes draaien. Als je niet weet hoe je gelukkig kunt worden heb je twee keuzes. Je kunt ervoor kiezen jezelf eeuwig af te blijven vragen waarom je niet gelukkig bent. Dan voel je je verdwaald en onzeker.

Je kunt ook bewust werken aan meer levensgeluk

Het opstellen van een geluksplan is hiervoor een fantastische methode. Het is mijn favoriete manier om te bereiken wat ik wil. Ik ken veel mensen die het ook zo doen en daar al veel mee hebben bereikt. Het leuke is, dat als ik mezelf doelen stel en die vastleg, ik veel sneller resultaat boek. Het geeft me ook rust. Omdat ik weet wat ik wil en hoe ik het wil. Een plan werkt altijd, als ik maar duidelijk genoeg ben en mezelf deadlines opleg. Geen vervelende, maar alleen deadlines die goed voelen en haalbaar zijn. Ik eis nooit het onmogelijke van mezelf en dat hoef jij ook niet te doen! Je missie is immers dat het je gaat lukken.

Inspiratie: Het leven is geluk

Geluksplan voor de rest van je leven

Je kunt werken met verschillende geluksplannen of je kiest er een waarmee je wilt beginnen. Het eerste en belangrijkste (!) is een plan opstellen waarin je omschrijft hoe de rest van je leven eruit gaat zien. Wat wil je hebben bereikt als je op je sterfbed ligt. Wanneer kun jij tevreden terugkijken. Het gaat er niet om hoe het op dit moment met je gaat. Ook spelen je huidige omstandigheden even geen rol. Het gaat om je ideale leven. Stel jezelf eerst de vraag hoe de rest van je leven gaat verlopen als alles mogelijk is. Beperk jezelf niet. Als jij echt wilt kun je echt alles bereiken.

Wees heel specifiek. Bekijk je blauwdruk ook nog eens goed. Omschrijf exact wat je wilt. Als het mogelijk is, plaats het dan in een tijdsframe. Bijvoorbeeld: "Ik heb voor mijn vijftigste levensjaar een parachutesprong gemaakt". Of nog beter: "Ik maak een parachutesprong als ik 45 jaar ben".

Jouw geluksplan voor de rest van je leven mag heel uitgebreid zijn. Je mag het ook op ieder moment in de nabije of verdere toekomst bijstellen. Het leven is immers altijd in beweging. Dingen veranderen. Zo ook de doelen die je nastreeft. Wees dus flexibel. Wat je nu toevoegt aan je levensplan, mag later geschrapt of veranderd worden. Het is geen dogma. Je zit nergens aan vast. Jouw geluksplan voor je leven is geen wetboek. Het is een momentopname. Je spreekt intenties uit. Dingen die jij nu als ideaal ziet en die je nastreeft. Over een maand of over tien jaar kan alles anders zijn. Dat is niet erg. Het zal je niet ongelukkig maken als je veranderingen aanbrengt of dingen vervangt voor nog iets beters.

Sommige dingen moet je misschien aanpassen aan omstandigheden. Bijvoorbeeld vanwege lichamelijke beperkingen. Als je geen rechterhand meer hebt, kun je nooit meer met rechts schrijven. Maar je kunt wel leren schrijven met je linkerhand. Ik geef dit als voorbeeld, omdat ik mijn schrijfhand (links in mijn geval) niet meer kan gebruiken. Ik heb mezelf met mijn andere hand leren schrijven. En ik kan ook weer aardig typen. Niet meer zo snel als voorheen. Maar ik kan het nog wel! Kaas schaven op de “normale” manier kan ik ook niet meer. Maar wel met een aangepaste kaasschaaf. Begrijp je waar ik naartoe wil? Als je iets heel graag wilt, dan word je super creatief!

Geluksplan opstellen voor het komende jaar

Naast het plannen van levensgeluk voor je verdere leven, is het goed om te werken met een geluksplan voor één jaar. Je gaat doelen omschrijven die je binnen dit tijdsbestek wilt realiseren. Omschrijf alleen geluksdoelen die je echt kunt halen. Let er ook op dat je niet duizenden doelen omschrijft, want dat is slecht voor je focus. Een wirwar van doelen werkt onoverzichtelijk. Kies alleen voor zaken die er echt toe doen. Voor dingen die jou daadwerkelijk blij en gelukkig maken. Leer jezelf aan om bijzaken te onderscheiden van hoofdzaken.

Het is heel belangrijk dat je in je geluksplan voor een jaar tijdsbestekken vermeld. Heb je als doel, dat je een ritje in de achtbaan wilt maken, schrijf dan op wanneer je dat wilt doen, bijvoorbeeld in november. Schrijf achter het doel en de deadline wat je nodig hebt om het doel ook echt waar te maken. Welke stappen moet je ervoor ondernemen?

Vage doelen leiden nergens toe! Neem de tijd voor de details van jouw geluksplan!

Een dagelijks geluksplan

Een levensplan en jaarlijks geluksplan zijn je doelen die je verspreidt over de langere termijn. Maar je dagelijks leven is ook belangrijk. Ik plan elke dag wat ik wil bereiken. Ik stel mezelf elke dag doelen voor een gelukkige dag. Op die manier verloopt vrijwel iedere dag voor mij heel succesvol. Het is het eerste wat ik doe voor ik uit mijn bed stap. Ik heb mijn “succes en geluksdagboek” dus op mijn nachtkastje liggen. Zo noem ik mijn dagelijkse geluksplan. Het is een prachtig schrift met harde kaft, een juweeltje! Ik word al blij als ik ernaar kijk!

Elke dag schrijf ik op hoe ik me wil voelen, bijvoorbeeld: “Ik ben heel blij en gelukkig”. Of: “Alles wat ik vandaag onderneem is een groot succes”. Maar ook concrete zaken, zoals: “Vandaag schrijf ik met groot gemak een artikel over hoe je een geluksplan opstelt”. Schrijf altijd in positieve bewoordingen. Vermijd zinnen als “Ik ga vandaag proberen om 11 uur naar bed te gaan”. Dat is te onzeker. Wees stelliger: “Ik ga vandaag om 11 uur naar bed”, spreekt veel meer daadkracht uit. Dat is heel belangrijk voor het doen laten slagen van je geluksplan.

Ik ken ook mensen die liever met een wekelijks of maandelijks geluksplan werken. De keus is aan jou. Doe wat goed voelt. Voor een wekelijks en maandelijks geluksplan geldt dezelfde werkwijze als voor het dagelijkse exemplaar. Evalueer aan het einde van de dag, week of maand of het gelukt is. Dingen die niet gelukt zijn verhuis je mee naar de volgende periode.

Niet alles kan slagen

Als je aan werkt met het plannen van je geluk, wil je graag succes boeken. Het is zeer waarschijnlijk, dat de meeste doelen ook werkelijkheid worden. Voel je echter geen mislukkeling als niet alles wat je je ten doel hebt gesteld is gelukt. Er zijn altijd dingen die niet of minder goed lukken. Dat is niet erg. Laat je er alsjeblieft niet door ontmoedigen!

Als iets uit je geluksplan niet is gelukt, komt er vast iets veel beters voor je, alleen weet je nu nog niet wat. Het leven zit vol verrassingen!

 

 

 

Coverfoto: Wikimedia

2 thoughts on “Een geluksplan maken hoe doe je dat? Plan je geluk!

 1. Ronda

  Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading
  it, you are a great author.I will always bookmark your blog and will come back someday.
  I want to encourage one to continue your great posts, have
  a nice weekend!

 2. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Thanks for your kind compliments. I hope you had a great weekend! Thanks for stopping by, have a great day!

  Anja

Leave a Reply