Jezelf zijn maakt jou en de wereld een stuk mooier

By | 17/04/2014
Jezelf zijn lijkt misschien lastig, want wie ben je nou eigenlijk? Bewust of onbewust spelen we allemaal een rol in het grote theater van het leven. We proberen bijvoorbeeld te voldoen aan de verwachtingen van anderen. We willen erbij horen. Dus doen we onze uiterste best om andere mensen te behagen. Om niet buiten de boot te vallen. De vraag is alleen of je daar gelukkiger van wordt! Leef jij of ben je aan het overleven? Doe je mee aan die beruchte survival of the fittest?

In de huidige maatschappij overleven alleen de sterksten. Althans, dat is het beeld. Maar wat is sterk? Zijn sterke mensen degenen die voor de buitenwereld het “meest geslaagd” lijken? Zijn die mensen met het grootste huis, de mooiste/duurste auto, de duurste (merk)kleding echt gelukkig?

Is dat jouw waarheid of voel je diep van binnen dat het anders in elkaar steekt?

Dat het niets met al die dingen te maken heeft. Wat betekent persoonlijk geluk voor jou? Ben jij gelukkig als je niet jezelf bent? Of beter gezegd: voel je je beter als jij jezelf niet mag zijn? Word je er beter van als je niet gezien wordt, of als je niet gewaardeerd om wie je echt bent! Misschien voel je je nu vervreemd van jezelf. Toch kun je leren weer terug jezelf te zijn en van jezelf te houden. Pas dan ga je leven!

Jij bent mooi precies zoals je nu bent

Wat maakt jou op dit moment écht gelukkig? 

Als je niets te binnen schiet, begin dan eens bij jezelf. Wat vind je mooi aan jezelf? Heb je mooie ogen? Een geweldig kapsel? Prachtige benen? Lieve oren? Een aanstekelijke glimlach? Een grappige neus? Vrolijke sproeten? Of… vul zelf maar in! Sluit je ogen en scan je hele lijf af. Heb je misschien schattige tenen? Of mooie heupen? Getrainde armspieren?

Ieder mens heeft iets moois. Ook jij hebt jouw unieke schoonheden, die jou mooi maken. Jezelf zijn begint bij jezelf mooi en goed genoeg vinden.

Van jou is er maar eentje dus koester jezelf

Zelfs als je deel uitmaakt van een tweeling (of meer…) ben en blijf jij je prachtige zelf, waarvan er geen ander bestaat. Je hebt jezelf gratis gekregen. Wees blij met jezelf. Jij bent een prachtig mens. Zelfs als je denkt dat je lelijk bent! Misschien ben je wel mooi van lelijkheid? Dat laatste is natuurlijk een grapje. Wat ik bedoel is, dat je absoluut geen fotomodel hoeft te zijn, om jezelf mooi te vinden.

Het heeft ook niets met de mening van anderen te maken. Of met het modebeeld. Het gaat erom wat JIJ mooi vind aan jezelf. Misschien heb je nooit geleerd om jezelf als mooi en lief te zien. Als dat zo is, dan wordt het hoog tijd dit beeld bij te stellen. Jij bent mooi en lief op jouw eigen manier, punt uit! Weiger om deze stelling tegen te spreken. Ga in plaats van het zoeken van argumenten waarom dit niet waar zou kunnen zijn, serieus op zoek naar bewijs dat het wél waar is.

Wat maakt jou uniek in deze wereld? Ook jij bent een prachtige schakel, een parel, een juweeltje. Echt waar. Jij vervult jouw taak in het geheel. De wereld zou totaal anders zijn zonder jou.

Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn

We zijn geneigd om onszelf omlaag te halen. Dat staat je geluk enorm in de weg, geloof me, ik spreek uit ervaring.

Jezelf de grond intrappen is een garantie op een ongelukkig leven!

Als dat is wat je werkelijk wilt, ga er dan vooral mee door. Als je gelukkig wilt worden, is het belangrijk om je te leren focussen op alles wat mooi is, goed voelt en je blij maakt. Verbeter de wereld en begin bij jezelf is een voltreffer. Je kunt alleen bij jezelf beginnen. De wereld om je heen verandert dan volautomatisch met je mee. Jezelf zijn maakt de wereld een stuk mooier.

Het begint allemaal met houden van jezelf

Precies zoals jij nu bent! Jij bent namelijk perfect. Iedereen die het tegendeel beweert heeft ongelijk! Dat betekent niet, dat er niets te verbeteren valt aan jou. Het betekent wel dat je jezelf omarmt. Dat je jezelf helemaal accepteert en respecteert. Het betekent dat je erkent, waar je nu bent en dat het goed is. Hoe je nu in het leven staat is prima.

Hetzelfde geldt voor hoe je de wereld ervaart. Je bent waar je bent door wat jij tot nu toe geleerd hebt. Je doet je best en leert er elke dag nieuwe dingen bij. Jezelf zijn is het beste wat je kunt doen. Als je punten verbeterd, blijf je jezelf. Je houdt van jezelf, precies zoals je bent. Als je niet kunt houden van jezelf, is het lastig jezelf te vinden en jezelf te zijn.

Het is niet erg als het langzaam gaat

Al doe je er tien jaar over om een levensles te leren, dat geeft niet.  Jij doet het op jouw unieke manier en die manier is helemaal goed. Zit daar niet over in. Je doet het perfect weet je nog wel.

Terugvallen betekent niet dat je stilstaat

In tegendeel zelfs! Een terugval hebben betekent verdieping. Je gaat als het ware op herhaling. Je herhaalt de geleerde stof zodat je je die nog beter eigen maakt. Dat is heel slim! Denk nooit dat je alles al weet. Of dat er niets meer te leren valt.

Het getuigt van kracht als je durft toe te geven, dat je een stapje terug wilt doen. Het is te prijzen, als je moeite doet voor jezelf. Het betekent ook, dat je gemotiveerd bent. Je bent bereid om te leren. Als jezelf zijn nog niet altijd even vlekkeloos gaat, raak dan niet ontmoedigd. Zet door. Wees niet bang om in oude patronen terug te vallen. Het is niet het einde van de wereld. Je kunt op ieder moment de draad weer oppikken. Je bent geen mislukkeling, maar een doorzetter!

Eigenwaarde en jezelf Zijn

Ik weet zeker dat jij een moedig mens bent

Als je dat niet gelooft dan is het hoog tijd om aan je gevoel van eigenwaarde te gaan werken. Van jezelf leren houden en jezelf waarderen en accepteren zoals jij bent. Niet zoals je volgens anderen zou moeten zijn! Laat het idee los dat eigenwaarde te maken heeft met het rijden in een dure auto of het dragen van dure kleding. Het heeft helemaal niets met de verwachtingen die de maatschappij jou heeft te maken! Of met wat jij denkt dat anderen van je verwachten.

De enige verwachtingen die wel waardevol zijn, zijn de verwachtingen die je aan jezelf stelt. Eis geen moeilijke of onhaalbare dingen van jezelf. Die krikken je gevoel van eigenwaarde niet op. Doe nooit iets wat niet goed voelt.

Begin niet aan het beklimmen van de Mount Everest als je nog nooit een berg hebt beklommen.
Volg altijd je gevoel

Jezelf zijn begint bij jou. Alleen jij kunt jezelf verbeteren. Dit mag nooit iets zijn wat anderen je opleggen. Tenzij je het zelf wilt. Natuurlijk kun je van andere mensen leren. Andere mensen zijn een soort spiegels. Ze spiegelen hoe je over jezelf denken, hoe je je voelt, etc. Daar kun je wat van leren. Maar ga niet je haar verven, omdat de buurvrouw vindt dat je dan mooier bent. Tenzij je het er zelf mee eens bent. Daarom is het belangrijk jezelf te zijn en te kennen, om in contact te staan met jouw gevoel.

Jezelf zijn is het grootste geschenk dat je jezelf kan geven

Durf je het aan? Ik daag je uit om vandaag nog de eerste stap te zetten. Stapje voor stapje zul je er steeds beter in worden. Je zult groeien naarmate je de kunst van het jezelf zijn leert beheersen.

Durf jij altijd jezelf te zijn?

7 thoughts on “Jezelf zijn maakt jou en de wereld een stuk mooier

 1. Klaas

  Heel goede blog, dank u! Nog veel succes met jullie website

  gr Klaas

 2. vlinder

  Jezelf zijn is voor veel mensen lastig, maar het kan best! Ik denk dat je hier mensen echt mee inspireert, heel veel mensen hebben hier iets aan. IK OOK en ik was al mezelf maar het altijd beter.

  Liefs,
  Lizzy

 3. Stuart

  Thank you for implementing the translate option, I love your articles, you’re a great person, many blessings to you and your loved ones!

 4. Rubin D'Ambrosio

  Excellent article. I Ԁefinitely appreciate thіs
  site. Keep writing!

Leave a Reply