Je kernwaarden vinden: maak jij ze echt waar?

By | 28/05/2014
Kernwaarden omvatten alles waar jij voor staat. Ieder mens heeft  bepaalde basis principes in zijn leven. De kern waar het allemaal écht om draait. Vreemd genoeg is de manier waarop we leven vaak tegenstrijdig aan die principes. Dat is vaak de reden waarom dingen niet lukken. Dat we er niet in slagen gelukkig te worden bijvoorbeeld. Of dat we falen onze diepste wensen te realiseren. Hoe kun je dit oplossen? Hoe breng  je jouw persoonlijke kernwaarden weer in overeenstemming met wat je doet, zegt en denkt?

Voorbeelden van kernwaarden

Kernwaarden hebben we allemaal, maar wat zijn kernwaarden eigenlijk? Dat vragen veel mensen zich af. Zelfs een van de meest uitgebreide woordenboeken, de Van Dale,kent het woord niet. En dat terwijl ons leven er grotendeels op is gebaseerd.

Kernwaarden geven jou je persoonlijke imago. Vergelijk het maar met jouw persoonlijke moraal. De basis van wat jij belangrijk vindt in je leven. Ter inspiratie geef ik je hieronder wat voorbeelden. Een persoonlijke kernwaarden lijst kan er zo uitzien:

  • Loyaal zijn
  • Liefdevol leven
  • Gelukkig zijn
  • Behulpzaam zijn voor anderen
  • De vrijheid om al je dromen te verwezenlijken
  • Jezelf blijven uitdagen
  • Een succesvol leven leiden
  • etc.

Bedrijven vallen of staan met hun kernwaarden

Bedrijven gebruiken kernwaarden vaak doelbewust in hun marketing en reclamecampagnes. Een kernwaarde van bedrijven is bijvoorbeeld dat ze betrouwbaar zijn. Ze leggen de nadruk op de betrouwbaarheid van hun product of de dienst. Als die bedrijven zich echt waarmaken, dan vinden wij ze geloofwaardig. Authentiek. Dan hebben we er alle vertrouwen in. Maar als zo’n bedrijf betrokken raakt bij een fraudezaak, dan is ontstaat een andere situatie. De consument heeft er geen vertrouwen meer in. Het is dan bijna onmogelijk om het vertrouwen van de consument terug te winnen.

Hetzelfde geldt voor mensen: Als jij niet waarmaakt waar je voor staat, ben je ongeloofwaardig voor jezelf en voor anderen! Je geloofwaardigheid en authenticiteit kan je maken of breken. Je succes valt of staat met jouw kernwaarden!

Het begint bij jou!

Het begint bij jezelf zijn. Laat je 1 minuut inspireren door deze geweldige jongeren. Ze moedigen je op een fantastische manier aan!

 Maak jij waar waar je voor staat?

We hebben allemaal onze eigen kernwaarden lijst. Ken jij de jouwe al? Neem een moment om ze op te schrijven. Wat zijn jouw idealen? Schrijf wat er in je opkomt. Gun jezelf een paar minuten om te brainstormen. Je hebt dan een idee van jouw persoonlijke basiswaardes.

Je hebt nu een lijst waarvan wat jij DENKT dat het je kernwaarden zijn. Het zijn dingen die jij belangrijk vindt. Alleen is nu de grote vraag of jij leeft naar de waarden die je hebt opgeschreven.

Er is een groot verschil tussen willen en doen

Dat is vaak een valkuil. Veel van de kernwaarden, die we denken te hebben, zijn in tegenstrijd met hoe we leven. Ze kloppen niet met wat we zeggen, denken, voelen en hoe we handelen.

Is dat bij jou ook zo?

Een van je kernwaarden is bijvoorbeeld dat je gelukkig wilt zijn. Maar ben je ook echt gelukkig? Wat zeg je allemaal tegen jezelf en anderen over hoe je je voelt? Als er ook maar een sprankje ongeluk voorkomt in je woordenschat, dan is er al een conflict met je “gelukkige kernwaarde”. Die tegenstrijdigheid remt je gelukkig zijn af. Het is niet mogelijk om een gelukkig leven te leiden, als je anders doet, denkt en/of  voelt. Je droomt misschien wel van veel geluk. Je wilt gelukkig worden en blijven. Echter, als je je vaak ongelukkig voelt, of ongelukkig gedraagt, is het heel lastig om geluk te bereiken.

Ga alleen voor wat makkelijk haalbaar is!

Liefdevol leven kan een prachtige kernwaarde zijn. Maar wat nu als je niet liefdevol handelt. Bijvoorbeeld door ruzie te maken of haatgedachtes te koesteren. Dat past niet bij je principe van een liefdevol leven.

Misschien is je kernwaarde te hoog gegrepen!

Al is je ideaal nog zo prachtig, het is niets waard, als het te moeilijk is om waar te maken. Kijk eens eerlijk naar je lijst met kernwaarden. Hoe authentiek ben je? Leef jij volledig in overeenstemming met alles waar je voor denkt te staan? Ik durf te wedden van niet! Maar maak je geen zorgen. Je kunt op ieder moment de lijst wijzigen of vervangen.

Het is belangrijk dat je niet te hoge eisen stelt aan jezelf. Je kunt beter gaan voor makkelijk te realiseren kernwaarden. Dat is niet de weg van de minste weerstand. Het heeft niets met luiheid te maken. Het is juist heel slim om te gaan voor kernwaardes waarvan jij zeker weet, dat je ze waar kunt maken. Er is namelijk niets zo frustrerend, als continue in conflict zijn met jezelf.

Nieuwe kernwaarden formuleren

Het vergt wat speurwerk binnenin jezelf. Kijk objectief naar hoe je nu leeft. Wat typeert jou? Ben je bijvoorbeeld heel eerlijk? Is eerlijkheid een kernwaarde, die je op de lijst kunt zetten? Doe dit alleen maar, als je nooit liegt. Ook niet om bestwil. Er mag geen tegenstrijdigheid zijn. Zelfs geen kleine. Ook geen vage. Omschrijf een kernwaarde die jou maakt wie je bent. Je “handelsmerk”. Iets wat iedereen onmiddellijk aan jou herkent. Een eigenschap van jou die helemaal jou is. Niet gespeeld. We gaan voor 100% echt. Als je een pak fruitsap koopt, waarop 100% fruit staat, en je komt erachter, dat er voor 25% water in zit, dan ben je niet blij.

Het is best lastig om wat kernwaarden te vinden die jou typeren. Maar heb je ze eenmaal gevonden, dan mag je trots zijn. Je moest wat wroeten en graven naar jouw “100% puur”. Maar vanaf nu wordt het makkelijker.

Je wensen, dromen en idealen: jouw toekomstige kernwaarden

Maak een tweede lijst. Een lijst met alle eigenschappen die je graag zou bezitten. Kernwaardes die je nog niet (helemaal) waarmaakt. Maar waar je wel naar wilt streven. Omschrijf er een stuk of 10. Maak de lijst niet te lang. Ga voor wat er echt toe doet voor jou. Filter je favorieten eruit.

Rangschik de idealen die je nu hebt omschreven op moeilijkheidsgraad. Zet het makkelijkst te halen ideaal bovenaan, en wikkel ze zo af. Je moeilijkste staat uiteraard onderaan de lijst.

Alles op je lijst is een toekomstige kernwaarde. Je gaat ze allemaal integreren in je leven. Alleen doe je dat stuk voor stuk. Je kunt onmogelijk alles over een dag afgewerkt hebben. Onthoudt dat het geen zin heeft, jezelf onmogelijke eisen te stellen. Begin met kleine stapjes. Als je eenmaal in beweging komt, wordt iedere volgende stap makkelijker.

Pak de toekomstige kernwaarde die bovenaan je lijst staat erbij. Schrijf hem op een apart papier. Dit het eerste doel wat je wilt bereiken. Ook dat doe je stapje voor stapje. Stel je hebt opgeschreven dat je vrolijk wilt zijn. Denk nu na over alle situaties, waarin het je nog niet is gelukt om je vrolijk te gedragen. Hoe zit het met je denken? En de manier waarop je praat tegen anderen en tegen jezelf? Noteer die valkuilen onder je eerste doel. Als je hebt opgeschreven, dat je somber wordt van praten over de politiek, denk dan eens na over hoe je dit kunt oplossen. Bijvoorbeeld door over een ander onderwerp te praten. Of door op een andere manier te spreken over politiek.

Doe het op jouw manier, bedenk je eigen strategie. Wat past bij jou? Daar gaat het om. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Ook hier geldt weer, dat het niet te moeilijk mag zijn! Bedenk voor iedere beer op de weg naar 100% vrolijk een creatieve oplossing. Voer die uit. Tot het goed werkt. Neem daar gerust de tijd voor, het gaat erom dat je makkelijk slaagt in je missie op weg naar jouw toekomstige kernwaarden.

Geef de moed vooral niet op, doorzetters winnen!

Het realiseren van je eerste en tevens makkelijkste doel, is in de praktijk het moeilijkst. Het kost tijd om op gang te komen. Dat is volkomen normaal. Iedere volgende stap wordt makkelijker. Je zet een “succes proces” in werking! Als de beweging er eenmaal is en je weigert tot stilstand te komen, word je vanzelf onstopbaar!

Werk je lijst met toekomstige kernwaarden systematisch af. Doe echt maar één stap per keer. Probeer vooral niet te smokkelen, door vijf dingen tegelijk te doen. Nog belangrijker is ermee door te gaan. Blijf in beweging. Veel mensen geven het op, als het niet snel genoeg gaat. Dat is zonde. Je valt dan terug en zult waarschijnlijk na een poosje weer opnieuw beginnen. Dat is een ongewenst jo-jo effect. Onthoudt dat alle begin moeilijk is. Zo gaat het met leren lopen, schrijven, rekenen en ook met psychologische en spirituele processen in je leven. Je doel is jouw lijst met toekomstige (wens) kernwaarden volledig onder de knie te krijgen. Veel succes!

 

Heb jij al kernwaarden op je lijst waar jij 100% naar leeft?
 
 
Cover foto: http://tinyurl.com/kernwaarden-vinden

Leave a Reply