Optimist worden in 10 Stappen

By | 15/03/2014

Ben jij al een optimist of is jouw glas nog half leeg?

Zou je graag positiever willen denken? Volg dan deze 10 stappen stappen naar meer optimisme en geluk!

Het klinkt misschien als een cliché zin, maar mensen met een positieve levenshouding zijn gelukkiger, dan mensen die negatief denken. Optimistische mensen voelen zich beter in hun vel. Bovendien zijn ze gezonder en leven daardoor langer. Positief leven en denken gaat de één wat makkelijker af dan de ander. Dat heeft een beetje met “de aard van het beestje” te maken. En met wat we geleerd hebben in het leven. Aanleg en opvoeding spelen hierbij een belangrijke rol.

Wie denkt dat het principe “eens een pessimist, altijd een pessimist” klopt, slaat de plank mis. Optimistischer worden kun je leren. Ook jij kunt leren om positiever in het leven te staan. Ik heb 10 tips voor jou om een ras optimist te worden.

1: Word je bewust van je negativiteit

We denken en praten wat af op een dag. Sommige dingen zeggen (of denken) we heel bewust, maar het merendeel gaat vanzelf. Ieder mens heeft een automatische piloot: een verzameling van onbewuste gedachtepatronen waarnaar we handelen. Ik ook en ik vermoed zomaar dat jij niet anders bent. Veel dingen hebben we als kind al geleerd. Op de een of andere manier zijn we ermee doorgegaan, zonder erbij na te denken of het ons nu wel of niet gelukkiger maakt in het dagelijkse leven.

Als je toe bent aan verandering is het heel belangrijk om je bewust te worden van de manier waarop jij nu denkt, spreekt en handelt. Let vooral op de negatieve patronen die jou ervan weerhouden een optimist te worden. Je kunt alleen veranderen als je weet hoe het werkt in jouw hoofd. Schrijf al die gedachten en bijkomende emoties op in een dagboek (of ga erover bloggen!). Vel er geen oordeel over, maar wees je er simpelweg van bewust. Ga hier minimaal één week intensief mee aan de slag. Besteed er ongeveer een half uur per dag aan en laat het dan los.

Laat je inspireren door deze optimistisch YouTube animatie

2: Optimist worden? Draai het om!

Als je je meer bewust bent geworden van je negativiteit, kun je er actief mee aan de slag. Probeer vanaf nu iedere keer als je iets lelijks zegt en/of denkt er iets positiefs tegenover te stellen. Dus zeg je bijvoorbeeld: “Gadver het is weer maandag, dat weekend is veel te snel gegaan”, draai het dan om en zeg: “Wat heerlijk, het is maandag, een frisse start van een geweldige nieuwe week”. Of: “Ik doe ook nooit iets goed” kan worden omgedraaid in: “Ik doe het geweldig”.

Deze techniek werkt, zelfs als je er niet in gelooft. Zelfs als je het allemaal maar onzin vindt, zul je op termijn de vruchten ervan plukken. Het heeft tijd nodig. Wees vastberaden en geduldig. Op een gegeven moment ga je de positievere overtuigingen namelijk wel geloven. Het is een kwestie van doorzetten! Tenzij je geen optimist wilt worden. Aan jou de keuze!

3: Schrijf een positief en een negatief pleidooi voor jezelf

Dit is een hele leuke oefening. Betrap jij jezelf er bijvoorbeeld op dat je heel vaak zegt en/of denkt dat je lelijk, dik, vet, mislukt, ongelukkig, etc. bent? We hebben allemaal wel zo’n veel voorkomende negatieve overtuiging over onszelf. Kies de overtuiging die je het meest herhaalt. Schrijf die overtuiging op als stelling. Ik zou bijvoorbeeld op kunnen schrijven: “Anja is moddervet en lelijk”. Hierna schrijf je alle “feiten” op waarvan jij denkt dat ze deze stelling bewijzen. Dus een argument zou kunnen zijn: “Ik heb te veel buikvet”, “mijn broeken zitten te strak”, “ik heb lelijke heupen”, etc. Doe dit zo uitgebreid mogelijk!

Als je denkt je negatieve zaak “bewezen” te hebben (zeg maar als de officier van justitie, die probeert te bewijzen dat een verdachte schuldig is) neem je een nieuw standpunt in.

Draai de rol nu om en word je eigen advocaat

Tijd voor een positief pleidooi. Je gaat nu verdedigen waarom het niet waar is. Ik zou nu deze stelling op kunnen schrijven: “Anja heeft een prachtig lichaam en is een mooi mens”. Oeps… dat is misschien even wennen. En misschien is het lastig om argumenten aan te voeren waarom ik mooi zou zijn. Maar oefening baart levenskunst. Ook jij kunt het. Pleit jezelf vrij van de negatieve overtuiging die je had. Zoek naar argumenten waarom je bijvoorbeeld wel mooi, slank, aardig, geniaal, etc. bent.

4: Optimist worden door overal het goede van in te zien

Misschien heeft je favoriete voetbalclub verloren. Dat is jammer. Maar je hebt wel een leuke avond gehad. Het kijken naar de wedstrijd was spannend. Je hebt gelachen met vrienden, etc.

Of je bent ontslagen, maar je hebt wel een mooie tijd beleefd en er komt nu zeker weten iets beters.

Je relatie loopt op de klippen. Dat is heel verdrietig. Aan de andere kant staat de deur nu weer open en wie weet duikt de ware liefde nu wel op, je soulmate. Die kans zou je niet krijgen als je nog vastzat in de relatie die spaak is gelopen.

Train jezelf in het zien van het goede in iedere situatie. Want waar donker is, daar is ook licht. Yin en Yang dus! Een ware optimist beheerst deze kunst. En jij binnenkort ook, zolang je blijft oefenen!

5: Hoe zou een optimist het doen?

We kennen allemaal wel van die positieve mensen. Misschien ben je stiekem wel een beetje jaloers op zo’n optimist. Dat is helemaal niet nodig! Jij kunt ook zo worden. Vraag jezelf af wat die optimist zou doen, denken en/of zeggen als je geconfronteerd wordt met lastige dingen in je leven. En aap het na. Geef er je persoonlijke draai aan en go for it! Zo simpel is het! Het leven is makkelijk! (Dat zou een optimist zeggen!)

6: Wees aardig voor en over anderen

Strooi met het zeggen van aardige dingen over anderen. Het maakt niet uit of het mensen zijn die je kent of dat het volslagen onbekenden zijn. Aardig zijn kost je niets en het is een kleine moeite. Je wordt er gegarandeerd een vrolijker mens van! Wees altijd vriendelijk voor mensen die je ontmoet. Glimlach zoveel mogelijk. Focus je op alle mooie eigenschappen die mensen hebben. Ieder mens heeft ze.

Als je over anderen praat met je vrienden, collega’s, etc. zorg er dan voor dat dit positieve dingen zijn. Spreek geen kwaad, over niemand. Weiger naar negatieve roddels te luisteren van anderen. Wijs de persoon die roddelt er vriendelijk op dat ieder mens goed is. En dat het niet helpt om anderen waar ze niet bij zijn onderuit te halen. Als dit geen effect heeft, dan groet je de roddelaar en trek je je terug. Makkelijk toch!

7: Geef jezelf complimenten

Wees je bewust van alles wat jij goed doet. En zeg tegen jezelf, dat je het fantastisch hebt gedaan. Kijk wat er gebeurt. De kans is groot dat er een stemmetje in je binnenste opduikt dat de boel gelijk weer probeert te verpesten: “Zo goed was het nou ook weer niet wat ik deed”, “dat is toch heel normaal”, etc. Word je bewust van dat patroon. Het zijn smoesje van je onderbewustzijn, die jouw geluk in de weg staan! Zeg iedere keer als je dit merkt tegen jezelf: “Mispoes, je hebt ongelijk, ik heb het wel fantastisch gedaan”. Een echte optimist twijfelt niet aan zichzelf!

8: Wat levert pessimisme je op? Je wordt er geen optimist van!

Negatieve gedachten ontstaan vaak uit zelfbescherming. Als je toch al slecht over jezelf denkt dan kun je ook niet teleurgesteld zijn in jezelf. Negativisme is een beschermlaag tegen pijn en verdriet. Maar helpt het je vooruit door eeuwig slecht over jezelf en het leven in het algemeen te denken? Waarschijnlijk niet! Het staat positieve verandering in de weg.

Als je je gelukkiger voelt ben je veel beter in staat om met pijn en verdriet om te gaan. Je schiet er niets mee op als je doorgaat met je eeuwig zorgen te maken. Doorbreek je onbewuste overtuiging dat doemdenken je verder helpt in het leven.Een optimist is nooit pessimistisch!

9: Optimisme begint met positief denken

Al is het maar vijf minuten per dag. Hou je het langer vol, dan is dat des te beter natuurlijk. Train jezelf dagelijks in het denken van positieve, blije gedachten. Als je begint met 1 minuut positief denken, probeer het dan morgen 2 minuten vol te houden.

Het is net als sporten

In het begin heb je nauwelijks conditie, maar na verloop van tijd gaat het steeds beter en bouw je uithoudingsvermogen op. Ik daag je uit een optimistische topsporter te worden! Als je consequent doorzet dan weet je op een gegeven moment niet beter en is de negatieve sombere jou binnen no time verleden tijd.

10: Blijf oefenen als je optimist wilt worden

Veranderen heeft tijd nodig. Je bent niet morgen een Olympisch kampioen in het optimisme. Hier gaan velen mee de fout in. Je moet doorzetten en actief aan de slag met jezelf en je leven als je het roer wilt omgooien. Het is de moeite waard om vol te houden. Al is soms heel moeilijk. Natuurlijk wil je het liefste gisteren al een gelukkig mens zijn. Besef je dat de aanhouder wint. En dat het steeds makkelijker zal gaan als jij doorgaat met oefenen.

En zelfs na jaren zul je nog wel eens de fout in gaan, maar dat is niet erg en mag jouw levensgeluk niet in de weg staan. Probeer iedere mislukking en fout die je maakt als een optimist te benaderen. Je kunt het. Geloof in jezelf en geef nooit op! Je bent het meer dan waard om optimist te worden!

Veel succes!

Leave a Reply