Pesten Overwinnen 7 Waardevolle Tips Voor (ex)Slachtoffers

By | 21/03/2014
Pesten Overwinnen want You are special!

Foto: Flickr

 

Pesten kan je leven tot een hel maken. Slachtoffers voelen zich vaak heel eenzaam en diep ongelukkig. Vaak denken mensen die gepest worden dat het aan hen ligt. Schuldgevoelens, hoe onterecht ook, kwellen je enorm. Ik was zelf als kind slachtoffer en heb me jarenlang schuldig en alleen gevoeld ermee. Toch is het mogelijk om er bovenop te komen en/of het pesten te stoppen. Ook jij kunt pesten overwinnen! Na vele jaren voel ik mij sterker dan ooit en heel gelukkig. Je kunt er hier meer over lezen:

http://www.gelukkigworden.com/gelukkig-ben-ik-vroeger-gepest-pesten-heeft-mij-sterk-gemaakt/

Hoe overleef je pesten op school, je werk of digitale pesterijen?

Dit is allemaal niet vanzelf gegaan. Maar als je ermee aan de slag gaat is het heel goed mogelijk om de ellende te boven te komen. Je kunt het. Het belangrijkste is om in jezelf te geloven. Jij bent, net als ik, sterker dan je zelf denkt. Omdat ik zelf weet hoe erg het is als je gepest bent, wil ik je graag helpen met tips en advies om weer terug in je kracht te komen. Ook wil ik je graag strategieën aanreiken om pesten te stoppen. Jij bent sterker dan de pesters die jou het leven zuur maken.

 

1: Hoe JIJ ook sterker kunt worden dan die vreselijke pestkoppen!

 

pesten en hoe jij sterker kunt worden dan de pestkoppen

Foto: WikiMedia

 

Als jij nu gepest wordt of net als ik vroeger bent gepest, dan is de kans groot dat je je heel zwak en weerloos voelt tegenover de pestkoppen. Dat is logisch. De pesters zijn vaak keihard en geven jou het gevoel dat je minder en zwakker bent dan hen. Ze schelden je voor van alles en nog wat uit of nog erger. Soms komt er lichamelijk geweld aan te pas. Pesters trappen je letterlijk en figuurlijk de grond in. Met alle gevolgen van dien. Het is dan lastig om te geloven dat jij sterker bent dan zij. Dat jij krachtig en de moeite waard bent. Daar is heel veel moed voor nodig, want het is niet niks om aan te nemen dat jij veel krachtiger bent. Eigenlijk ben je een krachtige krijger! Dat wil niet zeggen dat je niet bang mag zijn, dat hoort er gewoon bij. Accepteer dat, maar laat het je niet zwakker maken.

Wees heel lief voor jezelf en geloof in jezelf en knoop één ding heel goed in je oren: Wat de pesters ook tegen je zeggen: het is niet waar! Geloof ze niet! Het is allemaal onzin wat ze eruit kramen. Jij bent een prachtig mens, met al je sterke en zwakke punten. Die zwakke punten hebben we trouwens allemaal. Ze geven anderen niet het recht jou daarmee te pesten. Mensen die dat wel doen zijn heel laf en veel zwakker dan jij! Herhaal in gedachten iedere keer als jij gepest wordt, dat ze ongelijk hebben! Al geloof je het misschien niet, blijf dit doen tot je het wel gelooft. Kijk thuis in de spiegel en herhaal hardop of in gedachten dat wat de pesters ook tegen je zeggen/gezegd hebben, dat het bullshit is! Dit is de eerste en misschien wel de belangrijkste stap om weer goed in je vel te zitten en je gelukkig(ger) te voelen.

 

2: Van jezelf houden en in jezelf geloven is je krachtigste wapen tegen pesters!

 

Van jezelf houden als wapen tegen pesten

Foto: WikiMedia

 

Het ergste aan pesten is dat het je zelfvertrouwen een enorme deuk geeft. Je gaat zo aan jezelf twijfelen. Ik voelde mij, toen ik er slachtoffer van was, enorm minderwaardig. Alsof ik niet meetelde! Ik voelde me lelijk, waardeloos, vies, verdrietig en ik had geen greintje vertrouwen in mezelf. Het vele pesten maakte me depressief en ik was heel bang. Niemand vertelde mij destijds dat ik de moeite waard was. Mijn leven was toen een nachtmerrie waar maar geen eind aan leek te komen. Ik voelde me zo eenzaam en had de stellige overtuiging dat ik slecht was. Hierdoor was ik zo onzeker en zwak dat ik een geweldig mikpunt was.

Mijn negatieve zelfbeeld was aas voor de pestkoppen.

Ze hebben destijds vast enorm genoten. Want pesters genieten nu eenmaal van mensen, die er in hun ogen niet toe doen.

Het is heel belangrijk om te weten dat jij er wel toe doet, dat jij een mooi mens bent. Daarom moet je gaan werken aan je zelfvertrouwen. Het is heel belangrijk om te leren houden van jezelf!

Neem je vanaf nu voor om alleen nog maar te geloven in mensen die wél goeie dingen over jou zeggen en in jou geloven! Negeer iedere persoon in je leven die daar anders over denkt! En als er niemand is die iets liefs over je zegt, realiseer je dan dat je fantastisch bent, Wat anderen ook zeggen. Jij hebt power in je, je hebt verborgen en zichtbare talenten. Er zijn meer dingen waar je goed in bent, dan jij je nu beseft. Jij hebt de wereld zoveel moois te bieden. Echt waar!

Laat jezelf niet onderuit halen door anderen.

Focus je alsjeblieft op jouw talenten, op waar je goed in bent. Geloof in je kracht. Jij bent niet minder dan anderen.

Het begint allemaal met het leren houden van jezelf. Daar word je sterk van. Het is niet makkelijk om die mind switch te maken, zeker niet als je jezelf al jaren haat.

Een goede oefening is om net te doen alsof jij je beste vriendin bent. Schrijf jezelf een brief, zoals jouw beste vriendin dit zou doen. Een hele lieve brief, vol met dingen die goed zijn aan jou. En vol met positieve aanmoedigingen om de pesters de baas te worden. Neem er de tijd voor. Bewaar deze brief en lees hem zo vaak mogelijk. Lees jezelf deze brief hardop voor. Of lees hem in stilte. Doe dit in ieder geval als eerste nadat je bent ontwaakt en vlak voor je gaat slapen. En ieder moment dat je even alleen bent en niet gestoord kunt worden.

 

 

3: Je bent niet alleen: leer van de ervaringsdeskundigen!

 

Pesten Leer van de ervaringsdeskundigen

Foto: Flickr

 

Wat er ook gebeurt in je leven: jij kunt het aan als je gelooft in jezelf. Het is belangrijk om jezelf te wapenen met kracht in plaats van jezelf een zwak vogeltje te voelen. Als je jezelf omlaag haalt, dan ben je een makkelijke prooi voor pesters. Zolang jij jezelf slachtoffer (zwak) voelt, zal het pesten nooit ophouden.

Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd: het is niet jouw schuld dat je gepest wordt en het is heel logisch dat je je door alle pesterijen, slecht voelt over jezelf. Het is niet niks om dagelijks allerlei vreselijke dingen naar je hoofd geslingerd te krijgen. Bijna iedereen voelt zich daardoor ongelukkig.

Misschien lijkt het onmogelijk, maar de enige remedie is om in jezelf te geloven en je zelfvertrouwen op te krikken. Het is belangrijk om wat ze ook over jou beweren, te leren in je kracht te staan.

Zo wordt pesten een krachtoffer en ben jij geen slachtoffer meer!

Zie het als een uitdaging om juist steeds sterker te worden! Al geloof je er nu geen bal van. Dat geeft niet. Weiger gewoon vanaf nu te geloven dat je slecht of zwak bent.

Besef je, dat je er niet alleen mee bent. Er worden op dit moment heel veel mensen gepest en nog meer mensen hebben die ervaring vroeger gehad. Ik ook. En die mensen, inclusief ikzelf, hebben het overleefd en een groot deel van die mensen zijn er veel beter door geworden. Wist je dat er heel veel beroemde zangers, acteurs, schrijvers en dergelijke zijn, die vroeger werden gepest? Het is echt waar! Hier is een artikel vol prachtige beroemde mensen, zoals Justin Timberlake en Rihanna, die ooit slachtoffer waren van pesten:

http://nieuwsbeest.nl/index.php/2013/06/beroemdheden-die-vroeger-gepest-werden/

Wat zij kunnen, dat kun jij ook. Zie deze mensen als jouw grote voorbeeld, of kies er één die jou aanspreekt. Lees het verhaal, zoek er nog meer informatie over op bijv. Google. Print een mooie foto uit van jouw grote voorbeeld en hang hem op je spiegel of boven je bed (of beiden). Kijk er veel naar, zeker op de momenten dat jij je rot voelt. En weet dan dat jij hetzelfde kunt als zij. Dit helpt, geloof me. Je gaat je snel beter voelen. Als je je beter en sterker voelt, verandert jouw uitstraling en beleven de pesters er geen plezier meer aan jou te treiteren. Misschien gaan ze zelfs wel op zoek naar een ander slachtoffer… Als je weet wie de volgende is in de rij, steun die persoon dan. Wijs ze bijvoorbeeld op dit artikel. Kom op voor die persoon. Blijf het herhalen, net zolang tot er geen makkelijke prooien meer zijn!

 

4: Geef niet toe aan negatieve gedachten en gevoelens over jezelf!

 

Pesten veroorzaakt negatieve gedachten over jezelf

Foto: WikiMedia

 

Je gevoelens, gedachten, emoties, etc. over jezelf en anderen veranderen doorlopend. Het ene moment voel je je lekker in je vel, het volgende moment voel je je diep ongelukkig. Weiger om te geloven in die ongelukkige en negatieve momenten. Haal jezelf dus niet onderuit. Al lijkt het nog zo waar te zijn, het is niet waar. Gevoelens kunnen heel realistisch lijken. Probeer er bovenuit te stijgen en stel jezelf de vraag:

“Is dit echt waar wat ik nu denk/voel/geloof?”

Doe dan weer net alsof jij je beste vriendin bent en leg haar die vraag voor. Schrijf jezelf het antwoord in briefvorm, zoals jouw beste vriendin dit zou doen. En jouw beste vriendin gelooft in jou en zal jou vertellen dat je ongelijk hebt. Schrijf het antwoord zo uitgebreid mogelijk!

 

5: Focus je op dingen die jou blij maken

 

Wat maakt jou blij verleg je focus in de strijd tegen pesten

Foto: Pixabay

 

Sluit even je ogen en denk na over alle dingen die jou blij maken. Wat geeft jou een goed gevoel? Waar loop je warm voor? Sta daar dan even bij stil en voel die blijdschap. Verzamel foto’s en plaatje van alles wat mooi en prettig is. Alles wat jou gelukkig maakt is goed. Plak ze op de muur of koop een prikbord. En kijk ernaar op de momenten dat je het niet ziet zitten. Vraag je bij iedere negatieve gedachte over jezelf af, of je daar beter van wordt. En focus je daarna direct op fijne en krachtige emoties. Blijf het herhalen.

 

6: Trap niet in de val van de pesters!

 

Trap niet in de val van de pesters

Foto: Pixabay

 

De mensen die jou pesten vinden het geweldig als je in hun val trapt. Ze schelden je uit en jij reageert. Misschien moet je huilen, ben je bang, of reageer je op jouw manier. We zijn allemaal anders. Pesters zijn erop uit je pijn te doen, je zwak te maken, en ze genieten van jouw reactie. Het is zo belangrijk dat je leert hen niet te geven wat de pestkoppen willen! Reageer dus niet, maar negeer hen. Jij weet wel beter, weiger om nog langer een prooi te zijn! Dat is niet makkelijk en het vergt veel oefening van jou, maar dat is de moeite meer dan waard.

Niemand heeft het recht om jou pijn te doen, niemand mag jou onderuit halen!

Zie die pesters als lastige kleine kinderen die aan het zeuren zijn. Stel jezelf voor dat ze geen kleren aan hebben. Of hele lelijke kleren. Doe net alsof hun mond onder kleverige jam zit als ze hun val uitzetten. Of bedenk iets anders, waardoor ze voor jouw gevoel ineens niet meer zo machtig en sterk zijn/lijken. Zwak de pesters af in jouw gedachten. Ontneem hen hun macht en grijp die macht zelf. Ontwijk de val. Dat is geen zwakte, maar een teken van kracht.

 

 

7: Zoek steun en vraag om hulp

 

 

Wees alsjeblieft niet bang om om hulp te vragen als je de pesters niet de baas kunt worden.

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Misschien ken je een leraar/lerares bij wie je terechtkunt. Als je een goede band met je ouders hebt, schakel hen dan in. Ook een broer of zus kunnen jou steunen en met je meedenken. Jij bent niet schuldig en je hoeft je niet te schamen. De enigen die zich in jouw situatie moeten schamen zijn degenen die jou pesten, niet jij!

Ik kan me voorstellen dat dit een lastige stap is, maar het is wel heel belangrijk! Hoe meer steun jij ontvangt, hoe minder alleen je je voelt in deze moeilijke situatie. Verzamel dus mensen om je heen. Zet die eerste stap. Zodra je die genomen hebt, zul je je afvragen waarom het zo moeilijk was. Er zal een last van je afvallen. Jij hebt de moed en kracht! Haal diep adem. Doe het. Ga ervoor. Wees niet langer bang van die treiteraars. Zij zijn de zwakkelingen, niet jij. Jij bent sterker en zij kunnen van jou leren.

Word jij momenteel gepest of ben je ooit gepest? Deel je ervaringen en tips. Hoe ga jij ermee om? Hoe gaat het nu met je? Of stel je vragen, wees niet bang. Ik begrijp heel goed hoe het is en wil jou steunen.

 

Geloof in jezelf!!!

 

 

©2014 gelukkigworden.com

All rights reserved!

5 thoughts on “Pesten Overwinnen 7 Waardevolle Tips Voor (ex)Slachtoffers

  1. Pingback: Gelukkig Ben Ik Vroeger Gepest: Pesten Heeft Mij Sterk Gemaakt!

  2. louis

    Nice, kan me goed vinden in wat jullie schrijven, ga zo door, hier hevbben vele wat aan. Jullie maken de wereld veel gelukkiger 🙂 Pesten moet gewoon stoppen maar je kan er ook beter door worden, je kan overwinnen en deze tips zijn absoluut heel waardevol, bedankt!

  3. Elizabeth

    Hey there! I simply wish to offer you a big thumbs up for the great info you’ve got here on this post.
    I’ll be coming back to your web site for more soon.

  4. Pingback: Trackback

Leave a Reply