Piekeren De Baas Hoe Ook Jij Je Gedachten Kunt Leren Beheersen

By | 12/04/2014
Piekeren de baas

Copyrights: Anja Toetenel

We hebben er allemaal wel eens last van: piekergedachten. Je maakt je zorgen om iets en het laat je niet los. Piekeren hoeft niet iets slechts te zijn. Soms is het gezond om je brein de vrije loop te laten. Maar als het een obsessie dreigt te worden of er al eentje is, dan is er werk aan de winkel. Te veel piekeren staat jouw geluk in de weg en dat wil je niet.

Gelukkig is het niet zo moeilijk om controle over je gedachten te krijgen. Het is zelfs makkelijker dan je denkt! Helemaal vanzelf gaat het niet. Jammer hè! Was er maar zoiets als een aan/uit knop. Helaas is die nog niet uitgevonden, dus zullen is het noodzaak zelf aan de slag te gaan.

 

Wees je bewust van je piekergedrag

Als je meer rust in je hoofd wilt, zul je eerst moeten erkennen hoe je je nu voelt. Je kunt namelijk alleen een situatie en/of probleem oplossen, als je toegeeft dat bepaalde dingen niet lekker lopen in je leven.

De beroemde televisie psycholoog, Dr. Phil zegt hierover:

“You cannot change what you do not acknowledge”

Je kunt pas dingen in je leven veranderen als je je er bewust van bent en volledige verantwoordelijkheid neemt voor de dingen waarover jij piekert. Blijven ontkennen en/of anderen de schuld geven van wat voor probleem dan ook houdt je in een soort van slaaptoestand. Er gebeurt dan niets. En dat is toch niet wat je wilt?

Ga rustig zitten/liggen, in een voor jou zo comfortabel mogelijke houding. Doe je ogen dicht, haal diep adem en ontspan je zo goed mogelijk. Observeer wat er van binnen gebeurt. Kijk naar je piekergedachten alsof je een buitenstaander bent. Geef er geen oordeel over, aanschouw ze gewoon. Het zijn jouw gedachten, jouw hersenen produceren ze, hoor de boodschap(pen) aan maar trek geen conclusies en probeer er ook geen emoties aan te verbinden. Het zijn gedachten, ze zijn er, accepteer ze, maar laat het piekeren geen loopje met je nemen

Als het je emotioneel toch nog raakt, voel je er dan niet rot of schuldig over, maar haal nog een paar keer diep adem, accepteer ook je emoties, zonder in ze op te gaan. Zeg tegen jezelf dat het tijdelijk is. Ook deze situatie wordt beter, alles in het leven is van voorbijgaande aard. Adem nog een paar keer diep in en uit en glimlach door je tranen, frustratie, woede, etc. heen.

Als je helemaal rustig en in het hier en nu bent beland, zeg je (hardop of in stilte) tegen jezelf:

“Ik ben bereid om te veranderen, ik neem de volle verantwoordelijkheid over mij leven en mijn gedachten en ben bereid mijn piekeren los te laten”

 

Verander Je Piekergedachten

Als je vaak piekert over dingen die je dwarszitten voel je je niet gelukkig. Het kan je leven zodanig beheersen dat je je zelfs ontzettend ongelukkig voelt. Dat is zo zonde. Je voelt je misschien machteloos. Alsof het piekeren iets is waar je geen controle over hebt. In zekere zin heb je daar gelijk in. Tot nu toe had je niet de middelen om jouw piekergedrag aan te pakken. Zonder die tools weet je niet wat te doen en dat voelt enorm klote!

Kennis is macht!

En dan bedoel ik niet de kennis van een hooggeleerde professor of zo. Als jij dit kunt lezen en begrijpen heb je alles in huis om te leren hoe je je piekerproces kunt veranderen in iets constructiefs!

Stel dat je doorlopend piekert over je baan. Misschien hangt er ontslag in de lucht, of denk je dat dit zo is. Je maakt je in ieder geval zorgen, of dit nu gegrond is of niet, dat laten we lekker in het midden.

Zoek een fijne, rustige plek op in huis of ergens in de natuur, als jij je er maar lekker bij voelt, dan is het perfect. Geef je breintje nu een paar minuten toestemming om met de meest bizarre ideeën te komen.Hoe erger hoe beter. Maak er een geweldig somber scenario van, hoe zwarter hoe beter, durf te overdrijven. Doe dit gedurende vijf minuten. Zorg voor een timer, een kookwekker of het alarm zetten op je mobieltje, maakt niet uit, het is belangrijk om je aan die 5 minuten te houden.

Zodra je alarm afgaat, dus zodra de “piekertijd” erop zit, roep je heel hard: STOP! Je mag het hardop uitschreeuwen of gewoon in gedachten, als het maar een hele duidelijke boodschap is aan je brein, dat de speelpauze voorbij is. Zelf visualiseer ik in zulke situaties wel eens zo’n scheidsrechtersfluitje waarop ik dan in gedachten keihard blaas. Boem, de rem erop, stop!

En nu komt het leuke deel. Je gaat nu een positief verhaal maken van de dingen waarover je piekert. Om het voorbeeld even aan te halen: die baan waarover je tobt. Je hebt van je gedachten tot nu toe, als het goed is, een super sombere situatie gemaakt. Nu gaan we die situatie omdraaien. Stel je voor dat je bij je baas moet komen. Je loopt het kantoor binnen en hij vertelt je nu, in plaats van je ontslag aan te zeggen, dat je promotie krijgt. Of dat je contract voor onbepaalde tijd wordt verlengd. Hij geeft je complimenten omdat je je werk zo goed doet, etc. Of je krijgt een salarisverhoging. Focus hier je gedachten op. Maak er een geweldig verhaal van, zo mooi mogelijk. Doe dit op jouw manier.

Als je toch nog aan het piekeren slaat, stuur je sombere gedachten dan weg. Gebruik het woord STOP of het scheidsrechtersfluitje of iets wat voor jou een krachtige rem is. Alles is goed als het voor jou werkt!

Weiger energie te geven aan je doem scenario van even hiervoor

Geef er geen aandacht aan. Focus je alleen nog maar op fijne gedachten over de situatie die je voorheen tot waanzin dreef.

Doe deze oefening elke dag. Als je over meer dingen piekert, wissel ze dan af. Werk op maandag aan piekergedachte A en op dinsdag aan piekergedachte B. Enzovoorts. In het begin valt het misschien niet mee, maar onthoudt dat de aanhouder wint. Hoe meer je oefent, hoe beter je deze techniek gaat beheersen. Geloof in jezelf. Je kunt het!

Waar pieker jij over in je leven? En wat doe je eraan om het piekeren onder controle te krijgen? Deel je ervaringen, zo leren we van elkaar. Ik wens je heel veel succes en vooral veel gelukkige blije gedachten toe!

 

Foto: Anja Toetenel, all rights reserved!

 

©2014 gelukkigworden.com

All rights reserved!

2 thoughts on “Piekeren De Baas Hoe Ook Jij Je Gedachten Kunt Leren Beheersen

  1. Brooke

    I enjoy what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
    Keep up the good works guys I’ve added you guys to blogroll.

Leave a Reply