Gelukkig Worden? Reset Je Brein En Voel Je Gelukkiger

By | 15/12/2013

Gelukkig Worden? Reset Je Brein En Voel Je Gelukkiger

Voel jij je verre van gelukkig?

 

Soms heb je van die dagen, dat alles gewoon mis lijkt te gaan. Je voelt je moe, somber en leeg vanbinnen. Je botst overal tegenaan, laat alles uit je vallen, snauwt mensen af, etc. Noem maar op, we geven er allemaal op onze eigen manier een uiting aan. Heel veel mensen zullen dit vast wel herkennen. De een heeft er natuurlijk meer last van dan de ander.  De ene mens zit nu eenmaal lekkerder in zijn vel, dan de andere mens. Sommigen onder ons voelen zich vaker gelukkig, dan anderen. Dat is niet voor niets!

Ik heb die dagen soms ook. Dat is bepaald geen pretje. Het liefste zou ik dan terug in mijn bed kruipen en wachten tot de sombere bui voorbij is. Maar dat is natuurlijk niet de ideale oplossing. Zonde van mijn tijd. Want het is veel fijner als je je prettig voelt en kunt doen waar je zin in hebt. Jij hebt toch ook liever een goed gevoel over je dag, dan dat je blijft hangen in alle misère?

 

Je Gelukkig Voelen Is een Kunst

 

Gelukkig is het heel goed mogelijk om je weer lekker in je velt te gaan voelen. Zelfs op die rotdagen! Ik heb in mijn leven heel wat leuke tips en trucs geleerd om een sombere bui om te draaien. Natuurlijk beheerste ik het “kunstje” pas na veel vallen en opstaan. Ik ben nu eenmaal een beetje eigenwijs en soms ook nogal hardleers 😉

Ik was (en ben het soms nog) heel goed in het mezelf rot blijven voelen, dat vak beheerste ik als een ware meesteres. Als er een universitaire studie in het je ongelukkig voelen zou bestaan, dan was ik hiervoor Cum Laude geslaagd en was ik nu een professor in het ongeluk geweest. Gelukkig heb ik voor een andere carrière gekozen! Geen mens wil namelijk ongelukkig, depressief, somber, etc. door het leven gaan. Ook ik niet.

Vreemd genoeg houden we vaak onze sombere buien zelf in stand.  Natuurlijk doen we dat niet expres. Dit proces verloopt grotendeels onbewust. Het wordt op een gegeven moment een gewoonte. Alsof het “normaal” is om je niet gelukkig of lekker in je vel te voelen. Hoe vaak heb jij jezelf wijsgemaakt dat je rotbui “nu eenmaal bij het leven hoort”?

Waarschijnlijk vaker dan je denkt! Ik ben ook schuldig, net als jij en ieder ander. We hebben onszelf geprogrammeerd. En natuurlijk hebben andere factoren hierbij ook een rol gespeeld. Zoals onze opvoeding, omgeving, hormonen, omstandigheden, etc. Het is eigenlijk heel maf, dat we het normaal vinden om dingen te voelen, die ons niet gelukkig maken!

 

Als Alles Misgaat Word Voel Je Je Niet Gelukkig

 

Op die dagen dat “het weer eens zover is”, versterken we de ongelukkige, nare gevoelens ook nog eens. Ik geef een voorbeeld:  je staat op met een leeg gevoel, je voelt je niet zo happy. Je botst tegen een stoel of struikelt over een stuk speelgoed, dat een van je kinderen heeft laten slingeren. Je morst koffie of erger nog: de kop valt uit je handen. Op weg naar je werk ontmoet je alleen maar chagrijnige mensen. “Oh nee hè…”, denk je, “dat kon er nog wel bij”.  Eenmaal op je werk gaat alles mis. En je gaat je steeds rotter voelen. Stomme collega’s! Het weer zit niet mee. Je morst op je schone kleding. Je haar wil maar niet in model raken. Gadver. En zo kan ik nog wel even doorgaan natuurlijk. Klinkt het een beetje herkenbaar? Je hebt vast zelf ook wel goede voorbeelden.

We geven alles en iedereen de schuld op die dagen. En daar zit voor jou en mij de uitdaging. En nee hoor,  ik ga je niet zoals al die anderen vertellen, dat je dat niet moet doen. Want dat werkt meestal niet als je somber bent. Maar er is een techniek, die ik regelmatig toepas, die voor mij wel werkt. En misschien ook voor jou! Je kunt het risicoloos uitproberen. Baat het niet, dan zal het je zeker niet schaden. Iedereen kan het, want het is heel erg simpel. Waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan!

Zeker op die rotdagen zit je niet te wachten op ingewikkelde oefeningen.

De kans is namelijk heel groot dat je je dan in plaats van beter, nog rotter gaat voelen. En dat is nou juist niet de bedoeling!

 

Hoe Je Met Deze Simpele Truc Je Brein Programmeert Je Gelukkig Te Voelen

 

Op die dagen, dat je de bui al voelt hangen, doe je het volgende: praat tegen jezelf in de derde persoon enkelvoud, dus als een buitenstaander.  Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar wees gerust, het is echt heel simpel.

Ik geef je een paar voorbeelden:

Stel je morst koffie over je witte blouse/overhemd. Normaliter zou je dan geneigd zijn jezelf de schuld te geven, jezelf af te snauwen of zelfs de koffiekop de schuld te geven. Of je hormonen. Of het slechte weer. Dat ga je nu uiteraard niet doen. In plaats daarvan zeg je (in gedachten of hardop) tegen jezelf:

“Hahaha, geef je nu de koffiekop er de schuld van, dat je je niet gelukkig voelt? Je doe het weer”.

En ga verder waar je mee bezig was. Denk er niet over na, frustreer je er niet over als het niet direct effect heeft op korte termijn. Want op langere termijn gaat het wel degelijk voor je werken. Soms sneller dan je denkt.

Nog een voorbeeld: Het regent pijpenstelen, terwijl je je al niet zo lekker voelde. En normaal gesproken geef je dat “rotweer” de schuld van je somberheid. In plaats daarvan zeg je (in gedachten of hardop):

“Jawel, je doet het weer, je geeft nu het weer de schuld van je nare (depressieve, sombere, rot… etc.) gevoel”. En ga verder met waar je mee bezig was.

Dit herhaal je dus ieder moment dat jij jezelf betrapt op het feit dat je andere mensen, of omstandigheden, de schuld geeft van jouw sombere bui. Is er niks op de televisie en denk je dat je je daardoor nog rotter voelt dan je je al voelde? Dan vertel je jezelf: “Ah, je geeft nu de televisie er de schuld van dat jij je zo klote voelt, interessant”.

Het is belangrijk om alleen die zinnen uit te spreken (of te denken) en er geen oordeel aan vast te plakken. Dus trek alleen de conclusie. Praat tegen jezelf alsof een buitenstaander je toespreekt, maar koppel er niet aan vast dat dit stom is. Want daarmee praat je jezelf de grond in en dat is niet de bedoeling. Gewoon die conclusie trekken en verdergaan met je werkzaamheden, of met wat je maar wilt.

Op een gegeven moment gaan deze conclusies als een eye opener werken. Het wordt zelfs humoristisch. Ik merk zelf dat als ik dit doe, ik al snel moet lachen om mezelf. Deze simpele oefening in het je gelukkiger voelen, trekt je uit je sombere gedachten en gevoelens. Kortom: je geeft je brein een reset. Probeer het maar eens uit. Je zult aangenaam verrast zijn over het effect, dat weet ik zeker. Gewoon volhouden, het vergt wat oefening. De één beheerst de techniek sneller, dan de ander. Neem lekker de tijd om het je helemaal eigen te maken. Oefening baart kunst.

Maak je trouwens geen zorgen als deze oefening niet werkt voor jou, want ik ga nog veel meer fijne dingen aanbieden, die jou zullen helpen op weg naar een gelukkig(er) leven!

Wat doe jij als je niet lekker in je vel zit? Deel je ervaring, we kunnen allemaal van elkaar leren.  Stel ook gerust een vraag als iets niet duidelijk is. Er zijn geen domme vragen en ik vind het heerlijk om jou te helpen!

 

©2013-2014 gelukkigworden.com

All rights reserved

Photo Credits

 

15 thoughts on “Gelukkig Worden? Reset Je Brein En Voel Je Gelukkiger

 1. Dolf Paulissen

  Een aantal mooie volzinnen welke ik heb opgeschreven in mijn kantoor zijn:

  “Als je jezelf voorbij loopt…., lach dan even vriendelijk”

  “Being happy doesn’t mean everything is perfect. It means you’ve decided to see beyond the imperfections”

  En ten slotte:
  “Een schaduw wijst op de aanwezigheid van licht!”

 2. AnjaAnja Post author

  Dat zijn mooie zinnen, Dolf, hartelijk dank voor het delen!

 3. mark

  ik ben vaak somber en dit helpt, ik wil graag leren hoe ik wat blijer kan worden. Harstikke bedankt voor de adviezen, ik ga ermee aan de slag!

 4. Daelman Philip

  Dat zijn mooie en hoopgevende teksten .
  Wat me ook steeds een goed gevoel geeft is de teksten van Jelle van soChicken .Dit is misschien ook door jou gekend .

  Groeten ,

  Philip

 5. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Hallo Philip,

  Hartelijk dank voor je compliment! Ik ben blij dat je ervan hebt genoten. Ik ken SoChicken ook goed, een geweldige website met een groot aantal artikelen. Jelle is al jaren bezig. Hij is heel goed, ik ontvang ook zijn emails. Ik wens je veel geluk en een fijne dag!

  Vriendelijke groet,
  Anja

 6. Bobby

  Nice Blog, thanks for sharing this kind of information.

 7. Sam

  Nice Blog, thanks for sharing this kind of information.

Leave a Reply