Teleurgesteld in je leven? 7 tips om weer gelukkig te worden!

By | 24/05/2014
Teleurgesteld zijn: iedereen heeft er ervaring mee. Als je je teleurstelling(en) niet los kunt laten, rem je je geluk af. Je werpt een blokkade op. Hetzelfde geldt voor pijn, bitterheid en wrok. Het zijn negatieve emoties, die jouw gelukkige leven in de weg staan. Hoe ga je ermee om, als je vastzit? Heeft het leven jou onrechtvaardig behandeld? Heb je het gevoel dat je ongelukkig bent door wat je in je verleden hebt meegemaakt? Denk je, dat geluk niet is weggelegd voor jou? Ik heb vandaag 7  tips hoe je kunt ontsnappen aan een teleurgesteld leven.

Alleen jij kunt het tij keren

Zelfs als je leven tot nu toe één grote hel is geweest, heb je het in je om gelukkig te worden! Niets of niemand hoeft jouw geluk en voorspoed in de weg te staan. Hoe teleurgesteld je ook bent in het leven, maakt niet uit. Als je wilt, kan niets je tegenhouden.

De meeste mensen weten niet hoe ze de vicieuze cirkel van teleurstelling kunnen doorbreken. Je leert dat nergens. Niet op school en meestal ook niet in je opvoeding. Miljarden mensen op deze aarde leren zelfs het omgekeerde! Ze krijgen reeds in hun jeugd het voorbeeld dat je afhankelijk bent van het noodlot.

Hoe vaak heb jij omstandigheden de schuld gegeven als je je teleurgesteld voelde?

Iedereen heeft wel eens beweerd, dat hij of zij zich rot voelde door het slechte weer. Of door de slechte economie, een ongelukkige relatie, een traumatische jeugd, etc. Er zijn ontelbare redenen waarom mensen denken dat ze niet gelukkig zijn.

Veel mensen die zich teleurgesteld voelen, zoeken de verklaring buiten zichzelf. Je mag dat natuurlijk denken. Je hebt een vrije wil. Je hebt keuzevrijheid. Maar draagt het bij aan je geluk? Voel je je er beter door als je teleurgesteld of zelfs verbitterd bent?

Als je een negatieve situatie wilt veranderen, kan niemand dat voor jou doen. Alleen jij hebt de macht en kracht om narigheid om te buigen. Alleen jij kunt de ellende waarin je zit, de rug toekeren. Je hoeft niet eeuwig gefrustreerd te blijven!

Niemand anders kan jouw geluk creëren. Alleen jij kunt dat. Ik geef je 7 tips, waar je vandaag nog mee aan de slag kunt!

1:  Je hebt meer kracht in je dan je denkt!

Laat onderstaande video je inspireren. Het is het nummer “Something inside so strong”, van Labi Siffre. Dit fantastische nummer heeft mij over veel ellendige momenten heen getild. Het helpt je het gevoel te krijgen, dat je onverslaanbaar bent. Die kracht heb je. Misschien geloof je het nu nog niet. Weet echter, dat je veel sterker bent, dan je nu gelooft. Jij kunt al je narigheid overwinnen. Net als vele anderen die je zijn voorgegaan!

2: Haal uit iedere nare ervaring het beste!

Zeg iedere keer als je teleurgesteld bent in het leven: “Ik groei, ik word elke dag sterker, ik kom hier supersterk uit!” Herhaal dat zo vaak mogelijk. Want het is waar! Alles keert zich uiteindelijk altijd ten goede. Zie ongelukkige omstandigheden als een groeikans. Het leven heeft nog zoveel moois voor jou in petto. Richt je aandacht daarop. Negeer de ellende die je nu ervaart. Focus je op een succesvolle afloop.

Zie voor je hoe sterk en onverslaanbaar je straks bent!

3: Je staat er zeker niet alleen voor!

Wereldwijd zijn miljarden mensen ooit teleurgesteld of ongelukkig geweest. Je bent niet de enige! Het idee, dat je niet alleen bent met je verdriet, bitterheid, woede, etc. helpt.

Je bent niet alleen op de wereld

De rest van je leven hoeft niet slecht te zijn. Je bent door niemand tot levenslange rampspoed veroordeeld. Velen zijn je voorgegaan op weg naar een gelukkiger leven. Ook jij kunt het! Durf daarin te geloven! Voel je verbonden met al die sterke mensen! Leer van hen. Samen staan we zo sterk!

4: Negatieve emoties zijn als vergif voor je geluk!

Alle negatieve emoties brokkelen je kracht af. Juist die kracht die in jou verscholen zit, heb je nodig als je gelukkig wilt worden. Het is belangrijk om emoties, zoals teleurgesteld of verbitterd zijn, woede, jaloezie, angst, frustratie, etc. los te laten. Misschien klinkt dat als een cliché maar toch werkt het zo. Je hebt alleen jezelf ermee als je vasthoudt aan je narigheid. Negativiteit is vergif. Blijf niet hangen in haat en nijd. Blijf niet eeuwig teleurgesteld en bitter. Je wordt er niet gelukkiger van!

Hulp bij het loslaten van onverwerkte gevoelens

Onderstaande video bevat een fantastische korte geleide meditatie waarmee je oude vastzittende emoties kunt leren loslaten. Ik beveel hem je van harte aan!

5: Slachtoffer of winnaar? Aan jou de keus!

Als jou nare dingen zijn overkomen, dan heb je recht op je woede en pijn. Kort na traumatische ervaringen, kan het heel goed zijn die gevoelens te uiten. Het helpt je bij de verwerking. Wat jammer genoeg vaak gebeurt, is dat mensen er jaren in blijven hangen. Veel mensen hebben de grootste moeite om de boel achter zich te laten. Zeker als het heftige ervaringen zijn geweest. Bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling of oorlogstrauma’s. Mensen raken teleurgesteld en verbitterd. Ik heb mij ook jarenlang zo gevoeld. Mijn jeugd was één groot trauma. Gedurende vele jaren leefde ik in het verleden. Ik vond dat ik recht had op mijn woede, wrok, verdriet, etc.

Herken je dat? Misschien denk je dat het “normaal” is om zulke gevoelens jarenlang met je mee te torsen. Ik heb me jarenlang slachtoffer van een vreselijke jeugd gevoeld. Gelukkig heb ik dat nu allemaal losgelaten. Want weet je, je hebt namelijk ook recht op een fijn leven! Jij hebt recht op geluk, liefde, plezier, etc.

Welk recht wil jij claimen? Recht op je ongelukkige emoties of recht op gevoelens van geluk en blijdschap?

Als je het echt wilt mag je blijven hangen in een onverwerkt verleden. Je mag het verleden de schuld blijven geven van je huidige omstandigheden. Die vrijheid heb je. Maar je hebt ook de vrijheid om het anders te doen. Blijf niet langer slachtoffer van wat je vroeger is aangedaan. Wat er ook is gebeurd! Verleg je focus en begin te denken aan een gelukkigere jij. Het is mogelijk. Ik heb het gedaan, ik weet zeker dat jij het ook kunt! Jij bent niet anders dan anderen. We kunnen allemaal gebruik maken van dezelfde kracht. Het is een kwestie van die kracht in jezelf vinden.

6: Niemand dwingt je om teleurgesteld of ongelukkig te zijn!

Iedere crisis in je leven biedt jou de kans om je ellende te overstijgen. Jij kunt als overwinnaar uit de bus komen. Op eigen kracht. Realiseer je dat niets en niemand jou kan dwingen je teleurgesteld te voelen. Als je anderen er de schuld van blijft geven, blijf je ongelukkig. Neem zelf de verantwoordelijkheid terug over je leven. Je hebt er niets aan als je eeuwig teleurgesteld blijft in anderen. Niemand eist dit van jou. Je legt het jezelf op. Maar je hoeft geen hoopje ellende te blijven.

Besef je, dat alleen jij bepaalt hoe je je nu voelt. Alleen jij kiest of je gelukkig of teleurgesteld wilt zijn. Stop ermee anderen de schuld te geven. Zoveel macht verdienen ze niet. Als het voelt alsof dat wel zo is, besef je dan dat jij ze die macht hebt gegeven. Je kunt er op ieder moment voor kunt kiezen, je macht terug te claimen. Zet de knop om. Zo simpel is het. Maak het jezelf niet te moeilijk!

Je bent nooit machteloos!

7: Wie is jouw grote voorbeeld?

We kennen allemaal mensen, waar we een diepe bewondering voor koesteren. Mensen die een lichtend voorbeeld zijn. Het kunnen bekende mensen zijn, of mensen uit onze familie, vriendenkring, etc. Mijn helden zijn mijn oma en Nelson Mandela

Mijn oma was een fantastische vrouw, die altijd positief in het leven stond. Wat er ook gebeurde, wat anderen haar ook aandeden, ze bleef altijd een lief mens. Ze stond voor iedereen klaar. Ze schitterde in haar eenvoud en liefde. Ze klaagde nooit. Mijn oma bleef zich op het goede in de mens focussen.En dat voorbeeld heb ik van haar overgenomen.

Nelson Mandela is mijn held. Hij is het bewijs dat, wat je ook is aangedaan in je leven, je er als winnaar uit kunt komen. Je hoeft niet teleurgesteld te blijven. Je kunt altijd van het leven houden.

Wie is jouw grote voorbeeld? Jouw held?

Verdiep je in zijn/haar leven en laat deze fantastische persoon je gids uit alle ellende zijn. Ook voor jou ligt nog zoveel moois in het verschiet! Als je teleurgesteld of ongelukkig bent, betekent dit niet dat je geluk van jou is gestolen. Waar duisternis is, daar is ook licht. Als je het niet ziet, betekent het niet dat het er niet is.

Ik wil graag eindigen met een van mijn favoriete quotes van:

“Everyone can rise above their circumstances and achieve success, if they are dedicated to and passionate about what they do” (Nelson Mandela).

(“Iedereen kan boven zijn situatie uitstijgen en succesvol zijn, als men maar toegewijd en gepassioneerd genoeg is”)

 

 

 

 

Cover Foto: WikiMedia

22 thoughts on “Teleurgesteld in je leven? 7 tips om weer gelukkig te worden!

 1. Kathleen McCormick

  Thanks, Anja. These are all good ways to proceed with a happier outlook on life. I’m going to post this to “the last third” on google+.

 2. Wikipedia UK

  That iss really attention-grabbing, You’re a very professional blogger.
  I have joined your rss feed andd sit up forr in quest
  of extra of your excellent post. Also, I’ve shared your
  site in my social networks

 3. Vincent

  I’m not that much oof a internet reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come
  back later. Cheers

 4. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Thank you. I am happy to hear you like my website!

  Thanks for stopping by, have a great day!

  Anja

 5. Alex

  Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this blog post. It was helpful. Keep on posting!|

 6. Angela

  Greate pieces. Keep writing such kind of info on your page. Im really impressed by it.

 7. Marco

  this is a very useful web site!

 8. Mike

  Hi my friend! I wish to say that this post is awesome, nice written and include almost all vital infos. I would like to see more posts like this .

 9. Anonymous

  you have a good sense of humor.

 10. Fiona

  this can be a very helpful web site!

 11. Sera

  Thanks for helping out, superb information.

Leave a Reply