Teleurstelling en tegenslagen: wat moet je doen als alles tegenzit?

By | 12/05/2014
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met teleurstelling en tegenslagen. Hoe ga je hiermee om? Hoe kun je gelukkig zijn als alles kommer en kwel lijkt? Ik geef je graag strategieën waardoor je iedere crisis in je leven aankunt. Als je een plan hebt, ben je voorbereid om ieder probleem het hoofd te bieden. Teleurstelling en tegenslag in je leven betekenen niet het einde van de wereld! Zelfs als je situatie hopeloos lijkt, is er licht aan het einde van de tunnel. De kracht om narigheid te overwinnen zit in jezelf!

Foto:  © Anja Toetenel

Hoe ga jij om met teleurstelling en tegenslagen?

Heb jij in het verleden periodes meegemaakt dat je het echt niet meer zag zitten? Misschien heb je een schokkende gebeurtenis overleefd. Of meer dan één. Het kan een diep dal lijken als je je door zo’n moeilijke periode heen worstelt. Je ervaart teleurstelling in jezelf en anderen of in het leven zelf. In jezelf, omdat je het gevoel hebt dat je te zwak bent.

"Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt" (Johan Cruijff, 1947, voetballer en voetbalcoach)

Ook kun je teleurgesteld zijn in anderen. Bijvoorbeeld als iemand je iets heeft aangedaan. Je beste vriend/vriendin heeft je laten vallen, je partner heeft je bedrogen, enzovoorts. Iedere situatie is weer anders. Mensen kunnen ook teleurgesteld zijn in het leven zelf. “Het leven is niet eerlijk”, is een veelgehoorde uitspraak als het noodlot toeslaat. Een geliefde overlijdt of je verliest je baan. Het zit financieel tegen. Je wordt ziek, of je hebt psychische problemen.

Er zijn zoveel situaties, waardoor mensen zoals jij en ik teleurstelling in het leven ervaren! Ik heb er heel wat overleefd. Ondanks dat ik tijdens zo’n nare periode dacht dat ik het niet aankon, ben ik er nog. En zelfs meer dan dat. Ik ben een heel gelukkig mens! Dat heb ik geleerd door diep te zakken. Juist door te vallen leert een mens weer opstaan. Is jou dat, net als mij, ook keer op keer gelukt? Hoe kreeg je dat voor elkaar?

Teleurstelling en tegenslagen zijn groeikansen

Al lijkt het dal waarin je zit nog zo diep, de tunnel nog zo donker, iedere levenscrisis biedt jou een kans om te groeien. Je leert om weer op te staan en verder te gaan. Iedere keer weer verbaas je je erover, dat je het allemaal hebt overleefd! Vaak kom je eruit als een beter mens, sterker en weerbaarder. Toch heb je misschien wel het idee, dat het beter had gekund. Dat de periode van teleurstelling korter had kunnen zijn. Of dat je er anders mee om had kunnen gaan.

Spijt hebben of wensen dat het anders was gegaan heeft weinig zin. Het verleden kun je niet veranderen. Wel kun je leren je om beter voor te bereiden. Als je strategieën kent om iedere crisis de baas te worden, ga je teleurstelling zelfs als een zegen zien! Tegenslagen lijken minder erg! Het worden kansen in plaats van problemen.  Je kunt het als een uitdaging leren zien, als mensen, of het leven in het algemeen, je teleurstellen.

Rustig blijven wat er ook gebeurt

Als er erge dingen gebeuren in het leven, hebben veel mensen de neiging om verstrikt te raken in een warboel aan emoties. Misschien herken je dat. Al die gevoelens en emoties nemen een loopje met je. Je voelt je angstig, verward, in paniek, intens verdrietig of vul zelf maar in. Ieder mens gaat er weer anders mee om. Heftige situaties overvallen ons. Ze kondigen zich nooit van te voren aan. Daarom is het belangrijk om nu al te leren wat te doen, als de volgende teleurstelling of tegenslag zich aandient.

Oefen jezelf in ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren. Je hoeft niet in de lotushouding te kruipen. Plan dagelijks een half uur rust in voor jezelf. Zorg dat je niet gestoord kunt worden. Zet de televisie/radio uit, zorg dat het stil is om je heen. Zelf mediteer ik het liefste ‘s morgens vroeg. Ik zet de wekker een half uur vroeger. In de vroege ochtend loop je ook niet het risico dat je buurvrouw aanbelt voor een kopje koffie.

Zo mediteer je op een makkelijke manier

Ik ga rustig zitten of liggen en sluit mijn ogen. Vervolgens laat ik alles gewoon gebeuren. Ik laat het denken in me, maar besteed geen aandacht aan de gedachtes zelf. Ik observeer de ze, maar ik doe er niets mee. Idem dito voor mijn gevoelens en emoties. Ik omarm ze. Ze horen bij mij. Maar ik laat me niet meevoeren. Ik focus mij volledig op rustig worden.

Alles mag, ook als het voor jou onwennig voelt. Ervaar dat onwennige gevoel, maar laat je niet door meevoeren. Laat je hart kloppen, je gedachten denken, laat alles toe. Intussen focus je je op rust en op je ademhaling. Haal rustig en diep adem. Inademen via je neus en uitademen via je mond. Ik vind het zelf prettig om van mijn mond een tuitje te maken en dan kalm de lucht eruit te blazen.

Als je geen “meditatie type” bent, doe dan ontspanningsoefeningen of kies voor een geleide meditatie. Zelf vind ik onderstaande video heel behulpzaam, als ik in een diepe ontspanning wil raken. De genezende waterval is een heerlijke meditatie:

Door van ontspanning een dagelijkse gewoonte te maken, wordt je mentaal sterker. Je leert je gevoelens en emoties beter te beheersen. Ook tijdens moeilijke periodes. Als je nu in een lastige situatie zit, is het een perfect moment om je te leren ontspannen.

Aan iedere hel komt een einde

Niets duurt eeuwig. Alle gebeurtenissen in het leven zijn tijdelijk. Dat geldt dus ook voor de zwarte periodes in ons leven. Hou dit voor ogen als je het moeilijk hebt. Focus je op de betere tijden, niet op de problemen of teleurstelling. Visualiseren kan je hierbij helpen. Zie jezelf voor je, sterker dan ooit. Hoe ziet je leven eruit als de oorzaak van je huidige ellende is weggenomen? Hoe ziet je ideale situatie eruit?

Je kunt ondanks teleurstelling altijd gelukkig worden. Geen enkele tegenslag kan jou verslaan, tenzij je dit zelf toelaat. Weiger om er aan onderdoor te gaan. Je kunt niet voorkomen dat je met tegenslagen te maken krijgt. Die horen erbij. Het enige wat jij in de hand hebt is hoe je ermee omgaat.

Let op je woorden: spreek en denk altijd positief

Wat je zegt en denkt over jezelf en/of anderen is van grote invloed op hoe je je voelt. Als je te maken hebt met teleurstelling en/of tegenslag in je leven, focus je dan niet op negativiteit. Weiger om aandacht te geven aan gevoelens van wrok, verbittering, etc. Dergelijke emoties maken je zwak. Als je goed uit de situatie wilt komen is het voeden van je innerlijke kracht juist heel belangrijk!

Geef je kracht niet weg aan mensen die hebben bijgedragen aan je situatie

Als je bijvoorbeeld bent bedrogen door je partner, kun je er op twee manieren mee omgaan. Je kunt voeding geven aan je woede en verdrinken in verwijten. Of je kunt er het beste uithalen en het zien als een aanloop naar veel betere tijden.

Jij hebt recht op geluk. Je kunt altijd gelukkig zijn. Natuurlijk is het vreselijk als anderen je erge dingen aandoen. Dat valt niet goed te praten. Maar blijven hangen in verwijten, woede en wrok helpen je niet verder. Wat wel helpt is dingen te zeggen als: “Ondanks alles ga ik hier goed uitkomen”. Je kunt ervoor kiezen om afscheid te nemen van mensen die jou dingen hebben aangedaan. Laat hen los, als je er onderling niet meer uitkomt.

Geloof in een positieve afloop. Spreek positieve verwachtingen uit. Bijvoorbeeld over nieuwe vrienden, die je niet dezelfde teleurstelling zullen leveren. Ga voor goud! Voor het allerbeste. Zeg hardop, dat je sterker bent dan ooit. Dat je het aankunt. Geef de macht over jezelf nooit weg aan andere mensen en/of omstandigheden. Hoe zwaar die ook zijn. Al ervaar je nog zoveel teleurstelling.

Steun van positief denkende mensen

Je hoeft het niet alleen te doen. Ieder mens heeft recht op steun, zeker in moeilijke tijden. Het is belangrijk om bij de juiste mensen aan te kloppen. Je hebt niets aan mensen die jouw ellende erger maken. Vermijd mensen die medelijden met je hebben en blijven benadrukken hoe erg het allemaal is. Zoek in plaats daarvan steun bij iemand die positief denkt. Hoe opgewekter de persoon waarbij je aanklopt is, hoe beter.

Teleurstelling verwerk je het beste door met positieve mensen om te gaan

Mensen die geloven in jouw kracht en je blijven wijzen op de betere tijden. Mensen die je een knuffel geven, waarbij je uit mag huilen. Troost is positief! Je mag je emoties uiten en delen. Gooi de ellende eruit, om je vervolgens te focussen op jouw geluk en een wegebben van alle teleurstelling en tegenslagen!

Geloof in je kracht! Jij bent sterker dan je denkt!

 

 

2 thoughts on “Teleurstelling en tegenslagen: wat moet je doen als alles tegenzit?

  1. Olga

    wel goed om nare dingetjes als kans te zien, heel positief 😀 Bedankt! ik heb veel meegemaakt in mijn leven en hopelijk kan ik gelukkiger worden, want gaat nog niet zo goed altijd…..

  2. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

    Hoi Olga, ik weet zeker dat je het kunt, geloof in jezelf! Onthoud dat het verleden achter je ligt en je er nu zelf iets van kunt maken, ieder moment weer! Heel veel succes!

Leave a Reply