10 gouden tips om uitstelgedrag aan te pakken

By | 06/07/2014
In een eerder artikel over uitstelgedrag heb ik het gehad over waarom uitstelgedrag jouw geluk in de weg staat. Verandering begint immers met inzicht. Vandaag wil ik een stapje verder gaan en je handvatten aanreiken om er wat aan te doen. Uitstelgedrag aanpakken is belangrijk, want als je alle belangrijke dingen in je leven blijft uitstellen, vormt dat een obstakel als je echt gelukkig wilt worden. Daarom heb ik 10 super tips die je helpen de oude uitstelgewoonte te doorbreken. Je kunt er NU mee aan de slag. Stel het niet langer uit!

Uitstelgedrag aanpakken betekent NU in actie komen

Als je een uitsteller bent, herken je het vast wel. Er moet iets gedaan worden. Het had eigenlijk al klaar moeten zijn. Ondanks dat je je hiervan bewust bent, sluipt toch dat gemene stemmetje erin. “Dat doe ik later wel”. Of morgen, of deze week, etc. Klinkt je dat bekend in de oren?

Je baalt er waarschijnlijk enorm van. Toch trap je keer op keer in de “uitstel val”. Als je dit nu leest dan wil jij je uitstelgedrag aanpakken. Heel goed! Met de 10 tips hieronder kun je direct aan de slag!

1. Werk met tijdblokken in de strijd tegen uitstelgedrag

We stellen heel wat dingen uit. Bijvoorbeeld om dingen in huis op te ruimen, meer te bewegen, de auto te wassen, etc. Er zijn honderden voorbeelden denkbaar. Een van de technieken waarmee je uitstelgedrag effectief kunt bestrijden, is door te werken met tijdblokken.

Klusjes of andere zaken die gedaan moeten worden plan je in. Als je bijvoorbeeld het schoonmaken van de badkamer uitstelt, plan dit dan in op zaterdag van 14 tot 15 uur. Je kunt ook een voor jou beter passend tijdstip nemen.

 Als je denkt dat het niet past binnen je drukke schema, dan maak je die tijd. Sta eerder op. Stel prioriteiten. Misschien kijk je 's avonds naar een tv programma, dat je best kunt missen. Wat is belangrijker?

2. Stel wat in je opkomt niet langer uit

Dit is een hele belangrijke tip! Je kent het vast wel. Je zit op de bank lekker tv te kijken. Plots denk je aan de natte kleren in de wasmachine. “Oh ja, dat moet ik nog ophangen”. Vervolgens kijk je verder naar de tv en zit die was uren later nog in de machine.

Neem je vanaf nu voor om zodra er iets in je opkomt, het ook meteen te doen. Als het echt niet anders kan, doe het dan meteen wanneer het wel mogelijk is. Vaak is het een kwestie van na een telefoongesprek, na het eten, of als de visite weg is. Bedenk geen uitvluchten meer. Vecht tegen je weerstand. Het is een kwestie van een oude (slechte) gewoonte doorbreken.

Ellen Degeneres humoristische visie op haar uitstelgedrag

3. Pak 1 ding tegelijk aan

Uitstelgedrag aanpakken slaagt niet  als je in één keer tien dingen tegelijk wilt doen. Begin dus met het aanpakken van 1 ding. Anders verlies je het overzicht. Het beste is om met iets makkelijks te beginnen. Bijvoorbeeld de afwas die je al uren “aanstaart”. Stel jezelf in het begin niet te hoge doelen. Het is belangrijk dat je slaagt. Als je succes hebt geboekt wordt het volgende project een stuk eenvoudiger. Zo bouw je alles langzaam op.

Stop met multitasken, dat werkt niet! Het werkt je uitstelgedrag alleen maar in de hand.

4. Houdt de boel overzichtelijk en haalbaar

Ik spreek hier uit persoonlijke ervaring. Regelmatig betrapte (en betrap) ik mezelf erop dat ik dat ene telefoontje zal doen als ik klaar ben met het lezen van mijn e-mail. Om maar een voorbeeld te noemen. Of als ik klaar ben met het spelen van een spelletje op mijn computer.

Herken je dat?

Al die bijzaken leiden je af van wat je eigenlijk moet doen. Je moet bijvoorbeeld de tandarts bellen voor een afspraak. Niet iets waar je naar uitkijkt. Maar het moet wel gebeuren. En ja hoor, op tafel ligt een tijdschrift. Je pakt het op en gaat lezen. En maakt jezelf wijs dat je gaat bellen, zodra je uitgelezen bent. Niet doen dus!

5. Ruim je omgeving op

Als je aan het computeren bent, sluit dan alle programma’s die je niet nodig hebt. Zorg dat je bureau (of tafel) schoon is. Dat geldt ook voor je huis. Leg alleen dingen in het zicht die je gebruikt. Dat bord waar je van hebt gegeten ruim je dus op. Hetzelfde geldt voor een aangebroken reep chocolade. Zet de televisie alleen aan als je een bepaald programma wilt bekijken.
Misschien lijken die dingen niets te maken te hebben met jouw uitstelgedrag, maar dat hebben ze dus wel. Om in actie te komen, je uitstelgedrag aanpakken, is het noodzakelijk om rust in je hoofd te hebben. Je hebt focus nodig. Dat lukt niet als je omgeving een rommeltje is.

6. Vrolijke reminders houden je scherp

Blijf gemotiveerd. Maak iets leuks van uitstelgedrag aanpakken. Hang leuke motiverende briefjes op in je huis. Briefjes met teksten als: “Je kunt het, kanjer”. Of: “Ik doe alles niet meer morgen, maar nu”. Verzin teksten die bij jou passen. Die jou motiveren en inspireren.

 

Je kunt ook plaatjes uit tijdschriften knippen die visualiseren wat gedaan moet worden. Wil je om maar een voorbeeld te noemen, meer gaan joggen, knip dan plaatjes en foto’s uit van mensen die aan het hardlopen zijn. Wil je meer mediteren, doe dan hetzelfde. Zoek naar mooie meditatieve plaatjes en hang ze ergens op waar ze goed zichtbaar zijn.

7. Een extra stok achter de deur doet wonderen

Niet iedereen lukt het om uitstelgedrag op eigen kracht aan te pakken. In dat geval kan de hulp van iemand anders heel handig zijn als extra motivatie. Zoek de steun van mensen die zich zelf niet schuldig maken aan uitstellen. Mensen die in jou geloven. Die je op een positieve manier eraan herinneren dat je dingen moet doen.
Dat kan een vriendin zijn, een familielid, je partner, etc. Iemand die jij vertrouwt en in vertrouwen durft te nemen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen die persoon. Als er iets gedaan moet worden zoals het bellen van iemand of schoonmaken, mediteren, een brief schrijven, etc. spreek dan met die persoon af dat hij/zij je op een bepaald tijdstip opbelt om te vragen of je het ook echt hebt gedaan. Voor veel mensen is dat idee al genoeg om tot actie over te gaan.

8. Voel je niet schuldig als iets niet lukt

Je hebt niets aan schuldgevoelens. Die stimuleren je uitstelgedrag alleen maar. Als het een keer niet lukt om iets te doen, haal jezelf dan niet naar beneden. Je bent aan het leren. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is heel menselijk om fouten te maken. Je leert van je fouten. Zit er niet te veel over in. Dat is nergens voor nodig. Je bent geen mislukkeling. In tegendeel: je bent een kanjer, dat je actief bezig bent met je uitstelgedrag aan te pakken!

9. Blijf in jezelf geloven

Blijf positief. Zeg liever: “Okay, het is vandaag niet gelukt, maar morgen lukt het me wel”. Of bedenk manieren waarop het makkelijker is voor je, om dat ene ding te doen. Misschien heb je het jezelf gewoon te moeilijk gemaakt.

Denk in oplossingen en mogelijkheden. Je bent namelijk wat je doet!

10. Vier je successen

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk jezelf te belonen voor je successen. Het maakt niet uit of dit grote of kleine successen zijn. Stel jezelf iets leuks in het vooruitzicht, als het is gelukt. Dat werkt ontzettend goed. Schrijf al je successen op in je dagboek. Of maak er een apart successenboek van. Op die manier wordt uitstelgedrag aanpakken een hartstikke leuke bezigheid!

 

Heb jij nog tips tegen uitstelgedrag? Ik hoor ze graag!
 
 
 
 
 

Foto: Wikimedia

Leave a Reply