Waarom Uitstelgedrag Jouw Geluk In De Weg Staat

By | 01/05/2014
uitstelgedrag

Foto Credits: Devian Art

Uitstelgedrag oftewel: “Dat Doe Ik Later Wel”

 “Ik heb nu geen tijd hoor”. “Het Komt me nu niet uit”. etc. Komen die zinnetjes je bekend voor? Dan maak je je “schuldig” aan uitstelgedrag en dat kan jouw geluk behoorlijk in de weg staan!

We stellen allemaal wel eens iets uit.

Vaak is er een hele goede reden voor om zaken uit te stellen. Als de kip die je aan het braden bent nog niet gaar is, dan stel je het serveren ervan uit. Logisch, niemand zit op halfgare kip te wachten. Als je echt heel moe bent of hoofdpijn hebt, dan is het beter even rust te nemen. Het heeft dan weinig zin om in de studieboeken te duiken bijvoorbeeld. Er zijn vele gezonde redenen te noemen voor uitstelgedrag.

Wanneer is het uitstellen van dingen die je wilt doen problematisch?

Wanneer is het een goed plan om je uitstelgedrag aan te pakken? Eigenlijk is het heel simpel: als je vrijwel dagelijks belangrijke zaken uitstelt zonder een goede reden. Je doet het niet omdat het beter voor je is, maar je doet het omdat je ergens enorm tegenop ziet. Je bent bang op dingen die van belang zijn daadwerkelijk aan te pakken. Je uitstelgedrag is (bijna) chronisch en misschien wel een beetje extreem.

Stel Je Geluk Niet Langer Uit

Misschien ontbreekt het je aan zelfvertrouwen. Je vlucht het liefste weg als je wordt geconfronteerd met dingen die er toe doen. Zoals leren hoe je gelukkig kunt worden. Je wilt het best. Diep van binnen wil je niets liever. Maar op de een of andere manier is het lastig voor je om tot actie over te gaan. En neemt je voor het morgen te doen. Of over een week. Intussen blijf je je doen wat je altijd al hebt gedaan. Er verandert niets.

Het voelt vaak alsof je geen zin hebt. Mensen om je heen denken misschien dat je lui bent. Maar niets is minder waar! In werkelijkheid ben je heel onzeker. Je bent bang om te falen. Je twijfelt of je iets wel kunt. Of je wel genoeg discipline hebt. Dus vlucht je weg. Vluchtgedrag staat gelijk aan uitstelgedrag.

Onzekerheid en angst zijn bijna altijd de boosdoeners

Je bent eeuwig aan het twijfelen. Denk je misschien die vanbinnen dat je het niet waard bent? Je wilt zo graag in je kracht staan en je leven veranderen. Je wilt geluk in je leven, je wilt genieten, moedig zijn, doorzetten,  maar continue is er iets wat je tegenhoudt. Dat maakt je heel onzeker.

Je bent misschien wel bang om een risico te nemen. Of bang voor verandering. Je piekert je suf. Piekeren kan je geluk enorm in de weg staan! Er zijn vele manieren waarop uitstelgedrag zich manifesteert. Maar hoe of waarom het gebeurt is eigenlijk niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je  je eigen geluk in de weg staat. Je stelt het uit om eindelijk gelukkig te worden!  Is dat wat je werkelijk wilt?

Uitstelgedrag Aanpakken Door Nu In Actie Te Komen

Niemand vindt het fijn om dingen uit te stellen zonder goede reden. Het is niet bepaald goed voor je gevoel van eigenwaarde. Het geeft alleen maar frustratie en ontmoediging als je toegeeft aan je uitstelgedrag.

De enige remedie ertegen is om nu actie te ondernemen. Dat klinkt heel makkelijk. Het is ook heel makkelijk. Maar voor jou voelt het waarschijnlijk niet zo. Voor jou is het moeilijk. Mijn volgende artikel komt met praktische tips om uitstelgedrag aan te pakken. Nog even geduld dus. Ik stel het nog even uit 😉

Neem jij je in ieder geval alvast voor om dit schrijfsel goed te lezen en aan de slag te gaan met het beloofde artikel. Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe publicaties hier en ander gelukkig nieuws (wat je hier niet terugvindt) schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je kunt je aanmelden door je e-mailadres achter te laten (links bovenaan de website). Dat is helemaal gratis. Stel het niet uit. Schenk jezelf geluk! Geen uitstelgedrag meer, afgesproken? Als je dat is gelukt, kun je de hele wereld aan!

Tot slot heb ik nog een mooie YouTube voor je. Als jij durft te leven, dan smelt je uitstelgedrag als sneeuw voor de zon. Vandaar het nummer, Mens Durf Te Leven, van wijlen Ramses Shaffy. Ik word er altijd heel vrolijk van. Hopelijk ervaar jij hetzelfde.

One thought on “Waarom Uitstelgedrag Jouw Geluk In De Weg Staat

  1. Pingback: 10 gouden tips om uitstelgedrag aan te pakken : Gelukkig Worden

Leave a Reply