Waarom is vergeven zo belangrijk en hoe doe je het?

By | 21/06/2014

Anja Toetenel Vergeven klinkt misschien als een zwaar beladen woord voor jou. Er kleeft iets “engs” aan voor veel mensen. En het is ook een begrip, dat vaak verkeerd wordt uitgelegd. Vaak wordt er gedacht, dat vergeven betekent, dat je wat jou is aangedaan door anderen, goedpraat. Dat is een enorm misverstand! Tijd voor opheldering en een andere blik op het oh zo belangrijke proces van vergeven. Als je vergeving niet toepast in je leven, zul je nooit 100% gelukkig zijn. Hoe doe je het eigenlijk en waarom zou je het doen? Ben jij ertoe bereid?

Vergeven: Waarom zou je?

Vergeven kan een woord zijn, dat veel woede oproept bij je. Of onbegrip, angst en frustratie. Zeker als je erge dingen hebt meegemaakt kan het idee eraan alleen al je woest maken. Want de ellende die je hebt meegemaakt, is jou aangedaan. Je hebt er geen schuld aan. Dus waarom zou je dan überhaupt overwegen aan zoiets als vergeving te denken?

Vergeven betekent niets meer en niets minder, dat je bereid bent om los te laten.

 

vergeven, woede loslaten, boekcover Louise HayHoe vreemd het ook klinkt: als je negatieve ervaringen wilt verwerken heb je geen andere keuze! Je kunt niet gelukkig worden zonder jezelf te vergeven. Jezelf en de ander. In iedere vezel van je wezen. Dit betekent niet, dat het prima is wat je is overkomen en/of aangedaan. Het betekent niet dat je het gedrag van die ander(en) goedpraat. Absoluut niet!

Het gaat om het loslaten van wat er is gebeurd. Zolang jij vast blijft zitten in je trauma, is het onmogelijk om gelukkig te worden. Blijven hangen in gebeurtenissen uit het verleden, betekent dat je niet vooruit kunt. Er is simpelweg geen ruimte voor. Vasthouden aan wraakgevoelens, woede, verdriet, frustratie, etc. is eigenlijk jezelf belemmeren.

Negatieve emoties werken als een gemeen vergif

Iedere keer als je toegeeft aan zo’n emotie, dien je jezelf een kleine dosis toe. Dat vervuilt en vertroebelt je geest. Uiteindelijk kan het ook nadelige effecten op je lichaam hebben. Het niet kunnen loslaten van giftige emoties kan leiden tot (ernstige) lichamelijk ziektes. Om nog maar te zwijgen over wat het doet met je geluksgevoel.

Als je je situatie wilt verbeteren, is het dus heel belangrijk dat je leert hoe je kunt vergeven!

Het begint allemaal met jezelf vergeven

Als je veel hebt meegemaakt in je leven en je zit totaal vast, lees dan verder. Waarschijnlijk herken je het wel. Je zit zo vol met onverwerkte emoties, dat het je belemmert. Je komt niet verder. Alles lijkt gedoemd te mislukken. Misschien ben je heel boos. Boos op de mensen die verantwoordelijk zijn voor jouw ellende. Of je voelt je machteloos. Want hoe kun je een positieve draai geven aan alles? Hoe kun je al die narigheid achter je laten?

Veel frustratie richt zich op jezelf

Boekomslag: Je kunt ook jezelf vergeven

Je begrijpt niet waarom je je zo woedend en machteloos voelt. Waarom je vastgelopen bent in je leven. Ben je ook boos op jezelf? Boos omdat je niet in staat lijkt te veranderen? Misschien haat je jezelf wel. Bewust of onbewust kun je afschuw voelen. Bijvoorbeeld over hoe je met anderen omgaat. Of met jezelf. Baal je van jezelf en je schijnbare onvermogen om al die narigheid achter je te laten? Je bent zeer beslist niet de enige!

 

De eerste stap op weg naar heling is jezelf vergeven!

Niet omdat jij schuld hebt aan wat er ooit is gebeurd. Verre van dat zelfs. Het is onmogelijk dat je verantwoordelijk bent voor het gedrag en/of de daden van anderen. En toch moet je eerst jezelf vergeving schenken. Dat is een heel mooi cadeau aan jezelf. Misschien wel het mooiste dat je ooit voor jezelf hebt gedaan.

Je gaat jezelf vergeven, omdat je niet los kunt komen van wat je dwars zit. Vergeef jezelf je woede, je wrokgevoelens, alle haat, verdriet, en noem maar op. Alle gevoelens die jou nu nog een gevoel van machteloosheid geven. Je mag ze loslaten. Want dat is de ware betekenis van vergeven. Het is loslaten dat je jezelf haat. Het betekent ook dat je loslaat, dat je die ander haat. Vergeven is met jezelf in het reine komen. Dat wil zeggen dat je jezelf toestaat om verder te gaan in het hier en nu.

Jezelf vergeven is jezelf gratie verlenen. Je bevrijdt jezelf uit de gevangenis van nare emoties en traumatische ervaringen. Pas als je die kunt loslaten ben je echt vrij en open je de deur naar geluk!

Een oefening in het vergeven van jezelf en anderen

Om het vergevingsproces op gang te brengen heb ik een oefening voor je. Die heb ik zelf ontwikkeld. Voor mezelf. Voor mij heeft het enorm goed gewerkt. Ik weet heel zeker dat het voor jou ook een positief resultaat zal brengen! Wees er wel zeker van dat je bereid bent om het aan te gaan. Het is niet eens zo heel moeilijk. Ook is het niet zwaar op de hand. Maar als je bewust of onbewust nog weerstand voelt, heeft deze oefening (nog) niet zoveel zin.

Je kunt die weerstand te lijf gaan door er “nee” tegen te zeggen

Liefst doe je dat luidkeels. Hardop “nee” roepen is veel krachtiger dan dit in gedachten te doen. Je kunt de weerstand makkelijk herkennen. Iedere keer als je bijvoorbeeld “geen zin hebt” of “te moe” bent is een signaal van je onderbewustzijn dat je jezelf tegenhoudt. Zeg dan: “Nee, dit wil ik niet!” Herken de manier waarop je jezelf geen geluk gunt. Er zijn vele manieren waarop dit zich manifesteert. Gun het jezelf om gelukkig te worden! Weiger om naar de smoesjes en excuses van je onderbewustzijn te luisteren. Je moet 100% bereid zijn jezelf te vergeven. Er helemaal voor gaan is een voorwaarde. Het is investeren in jezelf en je geluk.

Voorbereiding van het oefenen in vergeven

Vergeven is geen eenmalige oefening, maar een dagelijks ritueel

Vanaf vandaag (of wanneer je er klaar voor bent) wordt dit een onderdeel van je dagprogramma. Het kost je een half uur. Wees bereid om elke dag 30 minuten aan jezelf te besteden. Dat klinkt misschien lang. Wellicht probeert je onderbewustzijn je nu wijs te maken dat je er “geen tijd” voor hebt. Maar natuurlijk heb je die tijd! Desnoods sta je een half uur eerder op. Er is altijd een moment te vinden waarop het je schikt. Het is een kwestie van planning. Reserveer het half uur op een vast tijdstip. Het beste is, om het aan het begin van de avond te doen.

Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden

Dus zet je telefoon uit en alles wat je afleidt. Demp het licht. Zeg tegen anderen dat ze je in jouw half uur niet mogen storen. Zo voorkom je dat er aangebeld wordt. Of op je deur geklopt. Je hoeft niet te vertellen waarom. Je bent anderen geen verantwoording verschuldigd. Als je kinderen hebt, wacht dan tot ze naar bed zijn en slapen. Trek je terug in je slaapkamer. Deur op slot als het kan! Als je oudere kinderen hebt vraag je ze gewoon om je niet te storen. Er is geen enkel excuus om het niet te doen!

Maak het jezelf zo aangenaam mogelijk

Zorg dat de temperatuur aangenaam is. Desnoods omhul je jezelf met een lekker zacht dekentje. Zoek een vaste plek, waar je heerlijk kunt zitten of liggen. Je wilt geen enkele hinder ondervinden. Ik vind het prettig om de oefening in vergeven in mijn bed te doen! Lekker warm en geborgen op een aangename manier werken aan loslaten. Maar misschien vind jij je bank veel fijner, of die heerlijke stoel. Zolang het goed, geborgen en veilig voelt is het goed.

Boekentip: Boek van vergeving: van wond naar wonder!

De vergevingsoefening in de praktijk

Sluit je ogen en neem even de tijd om terug te kijken naar de dag die achter je ligt. Wat is er voorgevallen. Was je vandaag boos op jezelf en/of anderen? Intens verdrietig? Teleurgesteld? Of andere nare gevoelens die je hebt ervaren. Verbind er geen oordeel aan. Kijk naar de herinneringen alsof je naar die van een ander kijkt. Je neemt dus een beetje afstand. Je registreert het, maar trekt geen conclusies.

Als je niets meer te binnen schiet, haal je een paar keer heel diep adem. Je ademt in via je neus en houdt die adem minimaal 10 seconden in. Adem diep via je buik. Adem vervolgens uit door je mond. Ik maak altijd een tuitje van mijn lippen en adem zo rustig uit. Herhaal deze ademhalingsoefening 10 keer.

Omhels jezelf innig

Met beide armen. Neem even een paar seconden de tijd om dit te voelen. In het begin kan het een beetje gek lijken om jezelf te omhelzen. Maar alles went. Je gaat het vanzelf als een natuurlijk iets ervaren. Er is niets mis mee. Het is alleen wat onwennig. Dat is niet erg. Laat het gebeuren in je. Accepteer alles wat bovenkomt. Alle gevoelens zijn goed. Laat ze toe.

Glimlach!

Voel liefde voor jezelf. Onvoorwaardelijke liefde voor wie jij bent. Liefde is een krachtige energie. Liefde heelt alles wat pijn doet. Onvoorwaardelijke liefde heelt wat je overstuur maakt. Blijf jezelf omarmen. Je mag een beetje heen en weer of op en neer wiegen. Zoals je met een klein kind zou doen. Alleen wieg je nu jezelf, jouw innerlijke kind. Het kind in jou dat puur is, onbeschadigd. Vol onschuld. Zo was je ooit en zo kun je weer zijn.

Krachtige woorden

Blijf glimlachen en jezelf omhelzen. Zodra het goed voelt ben je klaar voor de volgende, intense stap. Zeg tegen jezelf:

“Lieve (je naam), ik vergeef je helemaal dat je vandaag… boos, bang, gefrustreerd, onredelijk, verdrietig, geïrriteerd, etc…. was (vul dit zelf in). Ik vergeef je en vraag je nu om deze emoties los te laten. Ik vergeef je en ik stuur liefde naar die emoties. Ik omring ze met liefde en licht. Ze horen niet bij jou. Daarom mag je ze nu loslaten. Hier en nu. Geef ze over aan het Universum (of aan God, Allah, etc.”
Je mag er zelf een naam aan geven. Als je niet gelovig bent, kun je een ander symbool bedenken, dat werkt voor jou. Alles is goed!

Als je deze woorden hebt uitgesproken, neem je de tijd om het tot je door te laten dringen. Je mag ook je eigen woorden gebruiken. Het is allemaal goed, zolang het ook goed voelt voor jou. Mijn versie is slechts een voorbeeld. Ik nodig je uit om die van jou te maken.

Het vergeven van de ander

De laatste stap van de oefening is de ander(en) te vergeven. Mensen met wie je de dag die achter je ligt een probleem hebt ervaren. Bijvoorbeeld een conflict. Of nare gevoelens die je hebt ervaren als je aan een ander dacht. Misschien was er een collega die je de kriebels bezorgt als je in zijn/haar buurt bent. Of je had een aanvaring die dag met iemand. Het is belangrijk om ook hen te vergeven. Het betekent dat je de nare gevoelens over hen loslaat. Je stuurt liefde naar deze mensen.

Zeg hardop:

“Lieve … (naam/namen van de personen in kwestie)…. Ik vergeef je dat je (vul hier in wat zij hebben gedaan, gezegd, etc.) Ik laat het nu los en stuur liefde naar ons beiden. Ik laat alle negatieve gevoelens en emoties over jou nu los. Liefde lost ze op. En die liefde verdienen wij allebei. Ik vergeef je helemaal. Ik ben bereid om alles los te laten. Onvoorwaardelijk. Alle mensen die hierbij zijn betrokken zijn vergeven en vormen geen enkel obstakel meer. Ik bevrijd mijzelf en daarmee ook jou!”

Je kunt hierbij weerstand ervaren. In dat geval herhaal je de woorden hierboven (of je eigen versie hiervan) net zolang, tot je vrede voelt. Glimlach en stuur liefde. Laat alle wrok los. Alle negatieve gedachten. Vervang ze voor woorden van liefde en vergeving. Verklaar jezelf en de ander(en) vergeven!

Als je er klaar voor bent, mag je je ogen weer openen. Kom rustig overeind. Zoek een spiegel en kijk jezelf diep in de ogen. Zeg hardop dat je van jezelf houdt! Onvoorwaardelijk. Je hebt jezelf vergeven. Je bent bevrijd! Los van al het zielengif en rotgedachtes die het onmogelijk maken je goed te voelen.

Je hebt de deur opengezet, die toegang biedt tot een gelukkig leven

Door het proces van vergeven dagelijks te herhalen zullen zich grote en kleine positieve veranderingen ontwikkelen. Je bent niet langer machteloos. Geen slachtoffer meer van de omstandigheden. Je ademt liefde en vergeving. Dit is vanaf nu jouw werkelijkheid. Eentje van geluk en mogelijkheden die oneindig zijn!

Succes!

 

Foto: PixaBay

4 thoughts on “Waarom is vergeven zo belangrijk en hoe doe je het?

  1. Jacqueline Needen

    Keep this going please, great job!

  2. Eileithyia

    Bedankt, om mij zo’n goed gevoel te geven.

Leave a Reply