Visualiseren Maakt Van Jou Een Gelukkiger Mens

By | 23/04/2014
Visualiseren doen we allemaal! Bijvoorbeeld door te dagdromen. Je denkt aan iets en voor je het weet, zie je het voor je. Dat gaat bijna altijd onbewust. Je hebt er geen invloed op. De plaatjes in je geest borrelen spontaan op. Soms zijn ze levensecht. Sommige plaatjes zijn een beetje vaag. Wist je dat je die mentale plaatjes bewust kunt inzetten? Bijvoorbeeld om gelukkiger en succesvoller te worden. 

Visualiseren doen we elke dag

Het is een krachtig instrument om het leven dat jij wenst te creëren

Je visualiseert dagelijks. Zonder dat je het weet. Je bent je er niet bewust van. Het aantal plaatjes dat dagelijks de revue passeert, is ontelbaar en verschilt per persoon. Sommige mensen zijn heel visueel ingesteld. Anderen wat minder.

Het vormen van plaatjes is heel belangrijk voor je. Het helpt je om sneller je doelen te bereiken! Gedachten alleen zijn minder doeltreffend. De combinatie van denken en het gewenste resultaat voor je zien, werkt veel beter. Hier is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Topsporters presteren bijvoorbeeld beter als ze voor een wedstrijd hun overwinning visualiseren. Voor hen is het visualiseren van succes de normaalste zaak van de wereld. Ze zien al hun bewegingen voor zich, voor ze daadwerkelijk aan het bewegen slaan.

Gelukkig is visualiseren niet alleen weggelegd voor topsporters. Ook jij kunt leren hoe je een visualisatie bewust kunt gebruiken om succesvol en gelukkig te zijn. Als je je wensen realiseert voel je je beter. Wanneer alles wat je doet mislukt ben je minder happy.

Fantasie is goud waard

Ben jij al een fantast? Heb je een levendige fantasie? In dat geval is het voor jou heel makkelijk om visualisaties doelbewust in te zetten in je leven. Maar het kan ook, als je hier minder goed in bent. Het vergt dan iets meer oefening. Je hoeft er niet hoogbegaafd voor te zijn. Het is heel makkelijk. Iedereen kan zich bewust dingen leren in te beelden.

 Visualisatie oefening en de gevoelservaring

Om goed te kunnen visualiseren is het belangrijk dat je contact maakt met je gevoel. Oefen je hierin. Dat kan bijvoorbeeld door het doen van de gevoelservaring. Klik op het plaatje hieronder voor uitleg en de oefening zelf. De link opent in een nieuwe tab en/of venster. De oefening staat beschreven en is hier ook gratis als MP3 te downloaden.

Visualiseren en de gevoelservaring

Doe de gevoelservaring

 

 • Wat is jouw lievelingseten? Sluit je ogen en denk aan wat jou doet watertanden. Zie het nu voor je. Ik ben bijvoorbeeld dol op pizza. En ik stel me dan voor hoe die eruitziet. Ik zie de kleuren voor me. Idem voor de ingrediënten. Ik zoom in op de champignon. Mijn denkbeeldige pizza is slechts een voorbeeld. Doorloop dezelfde stappen met jouw favoriete eten.
 • Pak iets van je bureau. Bijvoorbeeld een pen. Of een schaar. Het maakt niet uit. Kijk er 10 seconden naar. Bestudeer zorgvuldig hoe het voorwerp van jouw keuze eruit ziet. Sluit dan je ogen en probeer het plaatje van wat je hebt uitgekozen voor je te zien.
 • Denk aan iemand die belangrijk is in jouw leven. Je moeder, partner, kind, beste vriend of vriendin, het maakt niet uit. Sluit nu je ogen, terwijl je aan die persoon denkt. Concentreer je nu op hoe hij/zij eruitziet. “Kijk” naar het gezicht. Naar de ogen, de neus, de mond, de wangen, het haar, etc.
 • Zie voor je hoe je loopt. Welke beweging(en) maak je? Hoe ziet de grond onder je voeten eruit? Welke schoenen draag je?

Om bewust te leren visualiseren begin je met je simpele dingen voor te stellen. Maak er plaatjes van. Zo simpel is het.

 Visualiseren inzetten voor meer geluk

Iedereen wil slagen in het leven. Wat wil jij graag bereiken? Wil je afvallen? Of over meer financiële middelen beschikken? Wil je je droombaan? Een nieuwe liefde in je leven? Wil je misschien wel verhuizen naar je droomhuis? Alles is mogelijk. Je kunt alles manifesteren in je leven.

Begin klein om grootse resultaten te bereiken!

Visualiseer eerst iets dat makkelijk haalbaar is. Je wilt vanavond bij voorbeeld een heerlijke maaltijd koken. Voor je eraan begint zie je jezelf in de keuken terwijl je heerlijk aan het kokkerellen bent. Zie, voel, ruik en beleef hoe je geniet. Wat doe je allemaal? Probeer alle details voor je te zien. Beeld je in dat je een topkok bent. En hoe de maaltijd die jij vanavond gaat koken perfect gelukt is. Gebruik je fantasie. Vergeet niet om naast het visualiseren, ook te voelen. Bijvoorbeeld je blijdschap, omdat het zo goed gelukt is.

Het koken van je maaltijd is een voorbeeld. Je mag ook andere acties gebruiken. Moet je een verslag schrijven? Visualiseer dit dan voor je er daadwerkelijk aan begint. Of moet je een lastig telefoongesprek voeren? Fantaseer er dan op los. Beeld je in hoe vlekkeloos je gesprek verloopt. En dat je krijgt wat je wilt.

Neem je voor om vanaf nu alles wat je gaat doen van te voren te visualiseren. Fantaseer bewust over de goede afloop.
De aanhouder wint dus geef niet op

Je wordt er steeds beter in, naarmate je meer oefent. Het is een kwestie van niet denken maar doen. Je boekt steeds meer succes. Dat succes motiveert je enorm. Het is een heerlijke opsteker. Het ruikt naar méér! Je krijgt er steeds meer plezier in.

 Visualiseren is leuk

Het vormen van beelden in je geest, is een leuk “spelletje”. In het begin lukt het misschien niet altijd even goed. Geef het vooral niet op! Voel je geen mislukkeling. Net als met alles wat nieuw is in je leven, is het een kwestie van vallen en weer opstaan! Geloof in jezelf!

Heb jij al ervaring met bewust visualiseren van je succes?

 

4 thoughts on “Visualiseren Maakt Van Jou Een Gelukkiger Mens

 1. Vera

  Ik heb moeite met visualiseren, kan nog geen appel zien. Wat kan ik daar aan doen? Gr. Vera

 2. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Hallo Vera,

  Je bent zeker de enige niet met dit “probleem”. Zelf kostte het me ook jarenlang veel moeite om me dingen voor te stellen. Binnenkort ga ik hier in een nieuw artikel dieper op in. Met wat tools en tips voor mensen zoals jij. Want het is met een beetje doorzettingsvermogen zeker weten mogelijk om te leren visualiseren. De ene mens heeft er wat meer tijd voor nodig dan de ander. Ik stuur je een bericht zodra het online staat!

  Hartelijke groet,
  Anja

 3. Leo

  Wat een mooie foto gebruikt u, ik ga hem printen en ophangen als geheugenssteun voor te visualiseren van natuurschoon!

Leave a Reply