Zelfvertrouwen Krijgen Kun Je Leren Door In Jezelf Te Geloven

By | 03/04/2014
zelfvertrouwen krijgen kun je leren door in jezelf te geloven

Foto: Flickr

Zelfvertrouwen Krijgen: Je Moet Het Maar Durven!

Zelfvertrouwen krijgen lijkt misschien een onmogelijke opgave als je onzeker bent of vaak twijfelt aan jezelf. Maar het is wel degelijk mogelijk. Ik spreek uit eigen ervaring. Jarenlang ontbrak het mij aan zelfvertrouwen. Gelukkig is dat nu anders. Ook jij kunt leren weer te geloven in jezelf. In dit artikel deel ik 7 tips met jou, die mij enorm geholpen hebben op weg naar meer zelfvertrouwen. Durf jij af te rekenen met je onzekerheid? 
Die eeuwige Onzekerheid kan je helemaal gek maken

Zelfvertrouwen krijgen willen we allemaal en toch blaken weinig mensen van zelfvertrouwen. Voel jij je vaak onzeker? Lukt het je niet om in je kracht te staan? Je hebt misschien zelfs het gevoel dat het aan jou ligt. Dat je anders bent dan de rest. Of dat er iets mis is met je. Die gedachten kunnen je tot wanhoop drijven.

Ook jij kunt stralen van zelfverzekerdheid

Je kunt je krachtiger en zekerder voelen! Besef je dat jij goed bent zoals je bent. Je bent waar je bent. Alles begint met jezelf in het hier en nu te accepteren. Alleen dan is verandering mogelijk.

Jij wilt iets veranderen aan je situatie. Je wilt meer zelfvertrouwen krijgen. Die stille wens diep vanbinnen, is jouw eerst stap richting succes. Gefeliciteerd! Waar een wil is, is een weg. Het is tijd om af te rekenen met jouw onzekerheid. Stel het niet langer uit. Begin vandaag nog! Uitstelgedrag heeft nog nooit iemand succes opgeleverd. Ik wil je graag de weg wijzen, zodat zelfvertrouwen krijgen ook voor jou haalbare kaart is. We gaan de eerste zaadjes planten. Voor je het weet is het tijd om te oogsten! Stel je eens voor hoe fantastisch dat zou zijn!

1: Meer Zelfvertrouwen Krijgen Begint In Het Hier En Nu

De kans is groot dat je je onzeker voelt door wat je vroeger hebt geleerd. Besef je alsjeblieft, dat het verleden achter de rug is. Het is voorbij. Wat vroeger jouw overtuiging ook was. Je kunt er nu voor kiezen om het anders te doen.

Stel jezelf de volgende vraag: “Word ik er beter van dat ik geen zelfvertrouwen heb?” Ik weet zeker, dat je het met me eens bent, dat het enige juiste antwoord “Nee” is! Onzeker zijn en twijfelen aan jezelf leveren je niets op. Ooit heb je de overtuiging in het verleden aangenomen, dat je niet in jezelf mag geloven. Dit betekent niet dat die overtuiging de rest van je leven hoeft te overheersen.

Je kunt je overtuigingen ieder moment veranderen!

Onlangs vertelde een man mij dat hij zich zo slecht voelde, door nare ervaringen in zijn verleden. Ik antwoordde, dat hij die rugzak beter weg kon gooien. “Je hebt er niks aan om al die ballast met je mee te slepen”, zei ik. Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar het is wel waar.

Wees bereid bent om vroegere overtuigingen los te laten.

Weiger alle negatieve waarheden van vroeger over jezelf te geloven. Begin opnieuw. Beloof jezelf plechtig dat je er alles aan gaat doen om een nieuwe, betere werkelijkheid voor jezelf te creëren. Overtuigingen die jouw zelfvertrouwen en geluk steunen. Maak je nog niet druk over hoe dat moet. Dat zul je gaandeweg leren.

2: Wees Jezelf: Jij Bent Altijd Goed Genoeg!

"Jouw leven verandert als bij toverslag op het moment dat je gaat geloven in jezelf". (Olaf Hoenson, stresscounselor en auteur)

Als je niet in jezelf gelooft, dan wijst jezelf af. Je wilt je goed voelen. Je vergelijkt jezelf daarom met anderen en probeert ook zo te zijn. Hoe langer je dat doet, hoe verder je van jezelf verwijderd raakt.

Je bent helemaal perfect!

Jij doet ertoe! Je mag jezelf zijn! Als anderen daar moeite mee hebben, dan is dat hun probleem. Misschien zijn ze stiekem jaloers op je. Misschien willen ze ook zelfvertrouwen krijgen. Voel je niet onzeker als anderen je niet accepteren zoals je bent.

Keur Jezelf Onvoorwaardelijk Goed

Weiger nog langer energie te steken in het nadoen van anderen. Het is verspilde energie! Steun jezelf onvoorwaardelijk. Zelfvertrouwen krijgen begint bij jezelf. Wijs jezelf niet langer af. Voldoe aan je eigen verwachtingen.  Je hebt de goedkeuring van anderen niet nodig om je beter te voelen!

3: Jezelf Complimenten Geven Versterkt Jouw Zelfvertrouwen

Het leven gaat niet over jezelf vinden. Het gaat om jezelf te creëren.(George Bernard Shaw, Ierse auteur 1856-1950)

Kraak jij jezelf vaak af?

Dat voelt vast niet goed. Je haalt jezelf naar beneden en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal. Je weet niet meer hoe je het tij kunt keren. Je dreigt te verdrinken in zelfhaat.

Positief Denken Helpt Je Meer Zelfvertrouwen Krijgen

Richt je aandacht op waar je wel goed in bent. Geef jezelf iedere keer dat iets gelukt is, een compliment. Je hoeft het niet te overdrijven. Wees blij met ieder succes dat je behaalt en zeg/denk dan: “Wat goed van me!”

Stop geen energie in de dingen die niet goed gaan. Stuur liefde naar alles aan jou, waar je slecht over denkt. Door positief over jezelf te denken zul je meer zelfvertrouwen krijgen omdat je zo  je onderbewustzijn traint. Alle negatieve overtuigingen smelten weg, zodra jij liefdevolle, positieve gedachten denkt. Train jezelf hier dagelijks in.

Je Bent Succesvoller Dan Je Denkt!

Ter inspiratie: je haalt heel succesvol adem, anders was je nu dood. Je leest dit artikel nog steeds, wow, je bent een doorzetter! Je kunt praten, (glim)lachen, liefhebben, begrijpen, ergens aan beginnen, etc. Het hoeven helemaal geen topprestaties te zijn. Begin met kleine dingen! Maak het jezelf makkelijk! Wees niet hard voor jezelf, maar lief. Schrijf iedere avond in een schrift wat er allemaal goed ging die dag. Alle successen. Al lijken ze nog zo klein. Lekkere maaltijd gekookt? Huis goed schoongemaakt? Helemaal top: Jij bent een kanjer!

4: Reken Af Met Smoesjes Om Niet Van Jezelf Te Houden

 

Hoe vaak heb je tijdens het lezen van dit artikel al gedacht: “Ja maar, zo makkelijk gaat dat niet, want…” ?

Wij mensen zijn heel goed in het bedenken van excuses waarom iets ons niet zal lukken. Daarmee haal je jezelf (en je zelfvertrouwen) omlaag.  Stop daar alsjeblieft mee!

Neem verantwoordelijkheid over je leven. Stop met smoesjes te bedenken waarom het jou niet zou lukken. Het is niet waar! Stel je iedere keer dat je jezelf betrapt op de bewuste woorden “ja maar...” een rood stopteken voor en zeg/denk: STOP, het lukt me wel!

 

5: Zelfvertrouwen Krijgen Door Je Talenten Te Zien

Zelfvertrouwen krijgen Door Je Talenten Te Zien

Foto: Flickr

Ieder mens heeft unieke talenten. Pak een groot vel papier en schrijf minstens 10 (!) dingen op waar jij in uitblinkt. Grootse zaken zoals je zangtalent, maar ook de “kleine dingen”. Misschien kun je heerlijke soep maken. Geen wereldnieuws, maar het is wel geweldig aan jou! Het maakt je uniek!

Accepteer Complimenten Voor Jouw Talenten!

Als anderen jou een welverdiend compliment geven, zeg dan “Dank je wel!” Wees niet bescheiden! Durf alles waar jij goed in bent te erkennen en jezelf er goed over te voelen. Wijs nooit complimenten af. Wees er blij mee. Dat sterkt je zelfvertrouwen enorm!

 

6: Mensen Die Jou Steunen Helpen Je Meer Zelfvertrouwen Te Krijgen

zelfvertrouwen krijgen doe je door mensen om je heen te verzamelen die jou steunen

Foto: PixaBay

Zoek mensen op, die jou motiveren, stimuleren en steunen. Mensen waarbij jij jezelf mag zijn. En die jou opbouwende kritiek geven in plaats van je af te kraken.

Neem afscheid van de mensen die niet langer bij jou passen.

Dat kan heel eng zijn, maar hoort bij veranderen. Door de dingen los te laten, die niet langer in jouw belang zijn, open je jezelf voor nieuwe uitdagingen. Je kunt er alleen maar op vooruitgaan. Nieuwe mensen en situaties zullen ervoor in de plaats komen. Het is heel belangrijk dat je mensen om je heen hebt die jouw zelfvertrouwen een boost geven.

 

7: Stilstand Is Achteruitgang Dus Blijf In Beweging

Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Meer zelfvertrouwen krijgen kan alleen, als jij in actie komt. Anderen kunnen het niet voor jou doen. Ik kan je steunen met tips, maar kan ze niet voor je uitvoeren.

Lezen alleen inspireert, maar het zet geen zoden aan de dijk als je er niets mee doet.

Ga cursussen volgen en lees boeken over persoonlijke ontwikkeling.  Vraag steun aan anderen. Ga de dingen doen waar je goed in bent. Volg de tips uit dit artikel echt in de praktijk op. Schrijf in een dagboek. Uit jezelf. Maak muziek, zing, wees creatief in het bedenken van praktische oplossingen.

Er is werk aan de winkel!

Hoe meer tijd en energie je steekt in zelfvertrouwen krijgen en het oppoetsen van je zelfbeeld, hoe meer vruchten het zal afwerpen. Bijkomend voordeel is, dat je er steeds beter in wordt! En dat is heel goed voor je gevoel van zelfvertrouwen! Volg je hart. Durf te vertrouwen op je gevoel. Luister naar dat lieve stemmetje vanbinnen dat jou aanmoedigt en de weg wijst uit het doolhof van onzekerheid!

Heb jij nog meer goede tips om meer zelfvertrouwen te krijgen of heb je vragen, wil je iets delen, etc. maak dan gebruik van de mogelijkheid om te reageren. Voel je welkom! Hier vind je alleen maar steun voor de prachtige jou die je al bent!

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin

38 thoughts on “Zelfvertrouwen Krijgen Kun Je Leren Door In Jezelf Te Geloven

 1. Vanessa

  Thank you so much for the follow.
  Follow you back on bloglovin.
  Btw,I’m also on Instagram,maybe you like my account?
  Lovely greets from germany 😉

 2. Linda

  Wat een goeie tips, hier heb ik veel aan, vooral die over dat je moet stoppen met smoesjes, uch… ik ben nummer 1 smoezen koningin. Altijd alles uitstellen en ik denk dat dat komt omdat ik… inderdaad niet genoeg in mezelf geloof. Hoe doorbreek ik dat? Want dat uitstelgedrag ben ik zo zat!

  liefs,
  Linda

 3. AnjaAnja Post author

  Hallo Linda,

  Bedankt voor je lieve compliment! Troost jezelf alvast met het idee, dat je absoluut niet de enige bent, die dingen uitstelt of smoesjes bedenkt om belangrijke dingen niet te doen. Ik ga hier binnenkort dieper op in, maar geef jou alvast een paar tips, waar je nu al mee aan de slag kunt:

  1: Iedere keer als je de neiging krijgt om te vluchten (uitstelgedrag is eigenlijk vluchtgedrag), haal dan heel diep adem, doe je ogen dicht en voel wat er gebeurt in je lichaam. Voel je spanning? Klopt je hart? Tril, zweet, etc. je? Blijf diep ademhalen, tot je je rustig(er) voelt. Veroordeel jezelf niet. Laat het gebeuren en adem in en uit, tot alles weer rustig is vanbinnen!

  2: Herhaal regelmatig (in gedachten of hardop) dat jij de moeite waard bent en dat je het wél kunt. Al geloof je het zelf niet, dat maakt niet uit. Doe deze oefening twee keer per dag op een vast tijdstip gedurende ongeveer vijf minuten.

  3: Doe niet te veel tegelijk, maar pak 1 ding per keer aan. Overlaad jezelf niet met verplichtingen die jij jezelf oplegt. Als je met één ding tegelijk aan de slag gaat, tot het is gelukt, is de kans van slagen veel groter.

  Hou de website in de gaten voor meer tips met uitgebreide uitleg. Geloof in jezelf, je kunt het!

  Hartelijke groet,
  Anja, webmaster

 4. AnjaAnja Post author

  Dear Vanessa,

  You’re very welcome, thanks for the follow!

  Love from the netherlands 😉

 5. Miranda

  Wat een goeie tips! Ik kamp al levenslang met mijn zelfvertrouwen. Altijd onzeker enzo geweesd, ik doe wel mijn best. Veel boeken gelezen, therapie, e.d. en nu lees ik toch nieuwe dingen! Hele goeie, ik ben blij hier mee, erg bedankt, ik hoop dat het me ooit gaat lukken om lekker zeker te zijn en te geloven in mezelf, vooral daaraan ontbreekt het.Lastig, maar ja, wat doe je eraan! Nogmaals bedankt!

 6. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Dank je wel, Miranda. Ik wens jou alle zelfvertrouwen van de wereld toe! Ik weet zeker dat het je gaat lukken. Fijn dat dit artikel toch weer nieuwe inzichten heeft gegeven voor je. Zet hem op!

 7. André

  Hartstikke bedankt voor dit mooie artikel, ik ga het naar een goede vriendin mailen die hiermee kampt, die zal d’r veel aan hebben!

 8. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Hallo André, Ik hoop dat je vriendin er veel aan zal hebben. Bedankt voor je reactie!

 9. Frank

  Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and outstanding design and style.

 10. Harold

  I just want to say I am just new here and absolutely love you’re website. More than likely I’m planning to bookmark. You absolutely have incredible articles. Kudos for sharing with us your website.

 11. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Wow, thank you for the kind compliment, Harold!

  Thanks for stopping by, have a great day!

  Anja

 12. Flo

  Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if
  that would be okay. I’m definitely enjoyng your blog and look forward to new updates.

 13. Gary

  As soon as I found this site I went on reddit to share some of the love with them.

 14. Samira

  Notable web-site, Impressive feedback that I can tackle. I will be moving forward and will pertain to my present job being a cat sitter, that could be very fulfilling!

 15. Collin

  Simply want to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is simply excellent and i can assume you’re
  an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and
  please carry on the gratifying work.

 16. Carson Delia

  I am curious to find out what blog system you are working with? I’m experiencing some minor security problems with my latest site and I would like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 17. Wariner

  I simply want to say I am beginner to blogging and site-building and definitely enjoyed your blog. More than likely I’m going to bookmark your blog . You definitely come with fabulous articles. Appreciate it for revealing your webpage.

 18. Dinah Sorlie

  Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve
  had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.

  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 19. Brandon

  I just want to mention I am just newbie to blogs and honestly liked your blog. Likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with excellent well written articles. Bless you for revealing your website page.

 20. Mohammad Christerson

  Found this blog through the google and I like the content. Thanks.

 21. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Hi Dinah,

  I use WordPress. There are many plugins you can use to prevent people from hacking your site. Good luck!

 22. Verlene Gaut

  There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

 23. Kriz

  I just want to say I am all new to weblog and honestly loved you’re web page. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely have awesome posts. Regards for revealing your web page.

 24. Gerrit

  Goed gedaan, ik geniet van je site en ga hem met mijn vrienden delen. Hopelijk ga je gauw nog meer moois schrijven, ik kijk er naar uit. Bedankt voor alle moois!

 25. Anja ToetenelAnja Toetenel Post author

  Dank je wel Gerrit. Mijn goede voornemen is zeker om nog veel meer moois te produceren. Op dit moment ben ik druk met een andere website van mij 😉 Nog even geduld, bedankt en alvast fijne feestdagen toegewenst!

  Hartelijke groet,
  Anja

 26. Beth

  We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our
  community. Your website provided us with valuable information to work on.
  You’ve done a formidable job and our whole group will
  probably be thankful to you.

 27. Kevin

  I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 28. Pingback: URL

Leave a Reply